Vacatures PhD studenten, Centrum voor Stadsgeschiedenis, Universiteit van Antwerpen

Aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis van de Universiteit van Antwerpen staan momenteel twee posities open voor doctoraatsstudenten. De projecten focussen op de vroegmoderne periode, maar ook studenten die tijdens hun studie een “meer middeleeuws profiel” opbouwden, worden aangemoedigd om zich kandidaat te stellen. Kandidaten behaalden een diploma Master in de Geschiedenis met uitstekende studieresultaten en hebben ervaring en/of een groot enthousiasme om te werken met historische datasets.

Meer informatie over het project “Energieconsumptie voor en tijdens de vroege industriële revolutie: België en Nederland in vergelijkend perspectief (1600-1850)” kan je hier vinden.

Meer informatie over het project “GIStorical Antwerp II.  The historical city as empirical lab for urban studies using high-resolution social maps” kan je op deze website vinden.

Summerschool “Les économies de la qualité. Les personnes et les choses sur les marchés médiévaux et modernes”, Piemonte, 28-30 augustus 2016

De organisatoren van de Summerschool “Les économies de la qualité. Les personnes et les choses sur les marchés médiévaux et modernes”, die plaats vindt in Piemonte (Italië) op 28-30 augustus 2016, laten weten dat er nog enkele plaatsen beschikbaar zijn voor doctoraatsstudenten of recent gedoctoreerden (zie eerdere aankondiging).

Meer informatie over de behandelde thematiek, de praktische organisatie van de summerschool, hoe zich in te schrijven (snel zijn is de boodschap) en het programma, is op deze website te vinden.

 

 

Workshop “Autumn of the Middle Ages, a century later, New York, 10 November 2016

Op 10 November 2016 wordt aan de Colombia University, New York, de workshop “Autumn of the Middle Ages, a century later” georganiseerd.

Published in 1919, Johan Huizinga’s Herfsttij der Middeleeuwen is a historiographical classic that still stands as a touchstone for studies of the late medieval Low Countries. On the eve of book’s centenary, this workshop of scholars in history, literature and art history will assess Huizinga’s arguments and how two generations of research have updated or refuted them.

Meer informatie over deze workshop en hoe aan te melden kan u hieronder vinden.

hier

 

Colloquium La Paix de Fexhe (1316) et les révoltes à Liège et en Europe occidentale, Luik, 15-16 september 2016

Op 15 en 16 september 2016 wordt in Luik het internationale colloquium “La Paix de Fexhe (1316) et les révoltes à Liège et en Europe occidentale” georganiseerd. Centraal staat de beroemde tekst van het verdrag, dat dit jaar zijn 700e verjaardag viert, maar eveneens zijn ruime betekenis voor de politieke en sociale geschiedenis van het prinsbisdom Luik en aangrenzende gebieden.

Meer informatie over dit colloquium kan u hier vinden.

 

Vacature Praktijkassistent (100%), Onderzoeksgroep Geschiedenis van de Middeleeuwen Katholieke Universiteit Leuven

De onderzoeksgroep Geschiedenis van de Middeleeuwen van de Katholieke Universiteit Leuven is zoek naar een voltijds praktijkassistent, die inhoudelijke, didactische en organisatorische ondersteuning biedt van het onderwijs verzorgd door de onderzoeksgroep. De praktijkassistent zal ondersteuning bieden binnen de ‘historische ateliers’, voornamelijk oefeningen .

Kandidaten hebben een diploma Master in de Geschiedenis (te behalen ten laatste in september 2016) met een uitgesproken interesse en aantoonbare expertise op het gebied van de geschiedenis van de middeleeuwen en willen zelf bijdragen tot onderzoeksgerelateerd onderwijs. Een aanstelling is voor 1 jaar en kan maximum tot 5 jaar verlengd worden.

Meer informatie over deze vacature kan je vinden op deze deze website.

Vacature PhD Position in economic and rural history, studying a region within the UK (pre-industrial period), Ghent University

Aan de Universiteit Gent is men op zoek naar een voltijdse doctoraatsstudent binnen het project “Economic growth and inequality. Explaining divergent regional growth paths in pre-industrial Europe (late middle ages – 19th century).”

De kandidaat zal onderzoek voeren naar de relatie tussen rurale economische ontwikkeling en ongelijkheid in een bepaald gebied in Engeland voor de periode tussen ca. 1300 en 1800. Archief- en literatuuronderzoek zal gebeuren in het Verenigd Koninkrijk, slechts enkele maanden per jaar wordt aanwezigheid aan de Gentse Universiteit verwacht.

Kandidaten beschikken over een diploma Master in de Geschiedenis of Economie (of gelijkwaardig) en hebben een duidelijke interesse in economische en sociale geschiedenis van de pre-industriële samenleving.

Solliciteren kan tot en met 30 juli 2016. 

Meer informatie over deze vacature vind je hier.

 

Vacature: PhD fellowship in Greek / Byzantine Studies at Ghent University

The Department of Literary Studies at Ghent University (Belgium) is seeking well-qualified applicants for a fully-funded and full-time doctoral research fellowship (4 years), starting between 1 October 2016 and 1 January 2017. The successful applicant will be working on a project entitled Poetry from the Margins, which is closely connected with the Database of Byzantine Book Epigrams.

Application deadline: 7 July 2016.

For more information and details on how to apply, see the online job description or this document.
Please direct any queries to kristoffel.demoen@ugent.be.

Vacature deeltijds (50%) Onderwijsbegeleider Heuristiek Middeleeuwen en Ancien Régime, Vakgroep geschiedenis, Universiteit Gent, deadline 13/06

Aan de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent is men op zoek naar een deeltijds (50%) Onderwijsbegeleider Heuristiek Middeleeuwen en Ancien Régime. De begeleider zal instaan voor het ontwikkelen, overbrengen en toepassen van praktijkgericht onderwijs met betrekking tot de opleidingsonderdelen heuristiek, historische praktijk, paleografie, historische teksten en schrift en administratie/schrijfcultuur. Hij/zij maakt de studenten vertrouwd met archivalia uit de genoemde periodes en begeleidt studenten bij hun archiefstages. De kandidaat beschikt over een diploma van master in de Geschiedenis (of gelijkgesteld) en een diploma SLO Geschiedenis (en/of geattesteerde onderwijsprofessionalisering) en heeft een ruime praktijkervaring met Ancien Régime-archief en het archiefwezen van België en buurlanden. Solliciteren kan tot en met 13 juni 2016.

Meer informatie over deze vacature vind je hier.

 

Workshop digital editing and the medieval manuscript roll, 18-19 november 2016, Yale University

Op 18 en 19 november 2016 worden aan Yale University twee workshops georganiseerd, namelijk “Digital editing and the medieval manuscript roll” en “Digital editing and the medieval manuscript fragment”. Onderwerpen die behandeld worden hebben onder meer te maken met paleografie, het catalogiseren van middeleeuwse manuscripten (rollen en fragmenten), de uitdagingen bij digitale uitgaves, gemeenschappelijk teksten uitgeven, XML, etc. Ervaring met de behandelde materie is niet vereist. Kandidaten kunnen zich voorstellen tot 15 juli 2016. 

Meer informatie over de workshop, het cursusmateriaal en hoe zich aan te melden kan je vinden op deze website.