Categoriearchief: Publicaties

Boekpresentatie ‘Medieval Bruges, c. 850 – c. 1550’ op 17 mei 2018 (Stadhuis Brugge)

Brugge was zonder twijfel een van de meest fascinerende, bruisende en innovatieve steden van middeleeuws Europa. In het boek Medieval Bruges, c. 850 – c. 1550 wordt een totaalgeschiedenis gebracht, van het vroegste begin van een pre-stedelijke nederzetting naast een burcht van de graaf van Vlaanderen tot de bloei van handel, textielnijverheid en kunsten tijdens de late middeleeuwen en de uiteindelijke neergang tijdens de zestiende eeuw. Bijna tien jaar lang werkte een team van de voornaamste specialisten van de geschiedenis van Brugge uit binnen- en buitenland aan deze nieuwe wetenschappelijke synthese over de middeleeuwse handelsmetropool aan de Noordzee. Op donderdag 17 mei zal Medieval Bruges, c. 850 – c. 1550 feestelijk worden voorgesteld in het stadhuis van Brugge.

Inschrijven voor de boekpresentatie is noodzakelijk en mogelijk via:

Meer informatie over de het boek en het programma van de boekpresentatie vindt u op de onderstaande flyer.

The Medieval World at our Fingertips, Brepols Publishers

Graag vestigen we uw aandacht op het verschijnen van het boek The Medieval World at our Fingertips (Brepols Publishers). Aan de hand van een dertigtal verluchte manuscriptpagina’s biedt dit boek een fascinerende inkijk in de middeleeuwen. De begeleidende essays zijn van de hand van Christopher de Hamel, met een introductie door James Marrow. Meer informatie vindt u op de website van Brepols.

MOOC Middelnederlands online

Vanaf 8 november 2017 staat MOOC Middelnederlands online (https://moocmnl.kantl.be). Deze Massive Open Online Course bevat educatieve filmpjes over de hoogtepunten uit onze middeleeuwse literatuur, zoals Karel ende Elegast en Reinaert de vos. De MOOC is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en is online vrij toegankelijk voor scholieren, leerkrachten, studenten en een breed publiek van geïnteresseerden.

De MOOC bestaat uit 12 colleges van elk ca. 35 minuten. Elk college is bovendien opgesplitst in korte kennisclips van 5 tot 9 minuten, die ook afzonderlijk bekeken en gebruikt kunnen worden.

De colleges kwamen tot stand door een intensieve samenwerking tussen experts van middeleeuwse letterkunde. In totaal werkten meer dan 35 professoren en onderzoekers uit Vlaanderen en Nederland aan de MOOC. 25 van hen namen plaats voor de camera om op bevlogen wijze te vertellen over de middeleeuwse auteurs en hun werken.

Librorum Studiosus. Miscellanea palaeographica et codicologica Alberto Derolez dicata

Om de zestigjarige carrière van Albert Derolez luister bij te zetten hebben studenten, collega’s en vrienden het initiatief genomen om een feestbundel samen te stellen met topbijdragen op het gebied van paleografie en codicologie. Deze bundel zal in het voorjaar van 2018 verschijnen bij Brepols Publishers als volume 46 in de reeks Bibliologia. Graag willen we iedereen die Albert Derolez een warm hart toedraagt uitnodigen deze feestbundel te bestellen en zijn/haar naam te laten opnemen in de tabula gratulatoria. U vindt alle info over de bundel en de wijze van bestellen via deze link.

 

Boekvoorstelling “Gouden eeuwen. Stad en samenleving in de Lage Landen, 1100-1600”, Gent, 16 juni 2016

Uitgeverij Academia Press, Universiteit Gent en Stadsmuseum Gent nodigen u van harte uit op de boekvoorstelling van “Gouden eeuwen. Stad en samenleving in de Lage Landen, 1100-1600”, onder redactie van Anne-Laure Van Bruane, Bruno Blondé en Marc Boone. De voorstelling vindt plaats op donderdag 16 juni 2016 om 17u (ontvangst vanaf 16u30) in het STAM Gent (Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent). Op het programma staan o.a. een verwelkoming door Marc Boone, een bespreking van de synthese door Walter Prevenier en een receptie met boekenstand. Inschrijven kan tot en met 10 juni via roman.roobroeck@ugent.be.

Meer informatie over dit werk vind je hier.

“Pour la singuliere affection qu’avons a luy”, Etudes bourguignonnes offertes a Jean-Marie Cauchies, Brepols, 2016

Na een rijkgevulde carrière gaat Prof. dr. Jean-Marie Cauchies (o.a. Professor aan de UCL) aan het eind van dit jaar op rust. Ter gelegenheid van die gebeurtenis bieden zijn collega’s en vrienden een verzameling studies aan, handelend over de Bourgondische periode. Het werk wordt uitgegeven door Brepols, onder redactie van Paul Delsalle, Gillis Docquier, Alain Marchanisse en Bertrand Schnerb. In dit document vind je meer informatie over de inhoudstafel, de manier van bestellen en het intekenen in de Tabula Gratulatoria.

Themanummer MLC “Manuscript and Memory in Religious Communities in the Medieval Low Countries

Sinds kort is het tweede nummer van het nieuwe tijdschrift “The Medieval Low Countries. An Annual Review” (MLC) beschikbaar. Het tweede nummer is een themanummer met als titel “Manuscript and Memory in Religious Communities in the Medieval Low Countries”. De inhoudstafel van dit speciale nummer vindt u op deze website.

 

Lancering Diplomata Belgica, 16 november 2015, Gent

Op 16 november 2015 om 17u30 wordt de databank Diplomata Belgica gelanceerd in het rijksarchief te Gent (Bagattenstraat 43). Deze databank bevat de oorkonden uit de Zuidelijke Nederlanden van vóór 1250 (ca. 35.000 documenten). Graag inschrijven vóór 11 november via www.ugent.be/diplomata. Meer informatie: marjolein.stern@ugent.be of op de flyer.