Uitnodiging boekpresentatie Wim Blockmans – donderdag 30 januari

Met veel genoegen nodigt Uitgeverij Prometheus – in samenwerking met de Stichting ProDemos en het Montesquieu Instituut – u uit voor de presentatie van Medezeggenschap van Wim Blockmans. De presentatie vindt plaats op donderdag 30 januari om 17.00 uur ten huize van de Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag. 

Over het boek:

Nooit eerder in de Europese geschiedenis bereikten zovelen een zo hoge levensstandaard en levensverwachting, een zo hoog opleidingsniveau, zo veel vrijheid en toegang tot zo veel informatie en communicatiemogelijkheden als nu. Toch woedt er een debat over de ‘crisis van de democratie’ en heerst er onbehagen over het politieke immobilisme.
Acht eeuwen lang is in Europa gevochten voor politieke medezeggenschap. De democratische rechtsstaat is hier pas in de loop van de twintigste eeuw formeel gerealiseerd, maar zeker nog niet overal ingeburgerd en in veel opzichten alweer uitgehold. Politieke participatie is sinds 1200 onder impuls van emancipatiebewegingen in golven verruimd en telkens opnieuw onderdrukt. Steeds trachten gevestigde elites, ook de nieuwe, zich met alle middelen vast te klampen aan hun posities.
Dit boek bekijkt de geschiedenis van Europese staten vanuit de opeenvolgende emancipatiebewegingen en onderzoekt waarom ze telkens weer vastliepen, van Portugal tot Rusland en van Ierland tot Sicilië. Gezocht wordt naar verklaringen van deze evoluties, maar ook naar indicaties van continuïteit naar het heden toe. Dat helpt om de huidige malaise te begrijpen.

Programma:

Mendeltje van Keulen – Inleiding en zij zal de discussie in goede banen leiden.

Mendeltje van Keulen promoveerde in 2006 aan de Universiteit Twente op het boek Going Europe or going Dutch: how the Dutch government shapes European Union policy. Sinds 2018 is zij lector (praktijkprofessor) Changing role of Europe aan de Haagse Hogeschool en associé bij adviesbureau Berenschot in Brussel. Als voormalig parlementsgriffier EU zaken, senior onderzoeker en adviseur bij onder meer Instituut Clingendael, de WRR en diverse ministeries geldt zij als expert op het gebied van (de organisatie van) Europabeleid.

Korte presentaties

Wim Blockmans – ‘Democratie is een werkwoord’
Acht eeuwen lang is in Europa gevochten voor politieke medezeggenschap. Dit boek bekijkt de geschiedenis van Europese staten vanuit de opeenvolgende emancipatiebewegingen en onderzoekt waarom ze telkens weer vastliepen, van Portugal tot Rusland en van Ierland tot Sicilië. Gezocht wordt naar verklaringen van deze evoluties, maar ook naar indicaties van continuïteit naar het heden toe. Dat helpt om de huidige malaise te begrijpen.

Wim Blockmans is emeritus hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In zijn onderzoek richtte hij zich herhaaldelijk op vormen van volksvertegenwoordiging, ook de hedendaagse. Van hem verscheen eerder bij Prometheus Metropolen aan de Noordzee en Eeuwen des onderscheids (met Peter Hoppenbrouwers).

Rinus van Schendelen – De ontwikkeling van de Europese democratie
De EU-democratie ontwikkelt zich, à la de nationale, via conflict en strijd, is levende geschiedenis. Menige lidstaat presenteert zichzelf graag als voorbeeld voor de andere, maar geen enkele is in de ogen van de andere én blijkens onderzoeksgegevens perfect. 

Rinus van Schendelen is emeritus hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en adviseur bij Bureau Brussel. In 2017 publiceerde hij Beïnvloeding in Nederland en Europa. Achter de schermen van belangengroepen.

Marjolein ’t Hart – Politieke participatie als uitzondering in de wereldgeschiedenis

Marjolein ’t Hart is onderzoeksleider aan het Huygens Instituut van de KNAW en bijzonder hoogleraar aan de VU. In 2014 publiceerde zij The Dutch Wars of Independence. Warfare and Commerce in the Netherlands 1570-1680, zij is mede-redacteur van De wereld en Nederland. Een sociale en economische geschiedenis van de laatste duizend jaar (2011) en van de Wereldgeschiedenis van Nederland (2018).

Walter Pauli – De rol van de media in de politieke emancipatie

Walter Pauli studeerde geschiedenis aan de KULeuven, was politiek redacteur bij De Morgen en is dat sinds 2011 bij Knack.

Debat onder leiding van Mendeltje van Keulen

Aansluitend op het programma volgt een receptie (tot 19.00 uur).

Datum: Donderdag 30 januari
Locatie: de Haagse Hogeschool (achterzijde station Holland Spoor).
Plaats: Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag
Inloop vanaf: 16.30 uur
Aanvang programma: 17.00 uur

RSVP naar publiciteit@pbo.nl o.v.v. Boekpresentatie Wim Blockmans.

Mai Spijkers