Activiteiten (2023-2024)

Donderdag 23 november 2023 om 13u30: Kennis aan de ketting

Op donderdag 23 november bezoeken we de tentoonstelling “Kennis aan de ketting” in de Leuvense Universiteitsbibliotheek, gevolgd door een bezoek aan de dienst Bijzondere Collecties van de KU Leuven.

De tentoonstelling “Kennis aan de ketting” maakt deel uit van het Dieric Bouts Festival, dat dit jaar in het thema van “New Horizons” staat. Deze tentoonstelling gaat over fake news, censuur en informatie en toont verscheidene handschriften en boeken daterend vanaf de 2de helft van de 15de eeuw.

Na het bezoek aan deze tentoonstelling, zullen we verwelkomd worden door de medewerkers van de dienst Bijzondere Collecties. Zij zullen ons enkele erfgoedstukken uit hun collectie tonen, alsook toelichting geven bij de dagelijkse werking voor en achter de schermen van hun dienst. 

Het programma ziet er als volgt uit:

13u20: verzamelen aan de Universiteitsbibliotheek
13u30: bezoek aan de tentoonstelling “Kennis aan de ketting”
15u00: koffiepauze
15u30-17u00: bezoek aan Bijzondere Collecties

Vrijdag 22 maart 2024: Dies Bruxellensis

Met deze uitstap naar Brussel willen we voornamelijk onze banden met onze Franstalige tegenhanger, de Réseau des médiévistes belges de langue française, aanhalen. Gek toch, dat we congressen organiseren met onze Nederlandse collega’s, maar nauwelijks weten wat voor onderzoek er gevoerd wordt in eigen land aan de andere kant van de taalgrens?

We leren elkaar beter kennen tijdens een tweetalig dagje uit in Brussel. We bezoeken maar liefst 4 middeleeuwse hoogtepunten die onze hoofdstad te bieden heeft: de souterrains van het paleis op de Coudenberg, de Sint-Goedelekathedraal, de Hallepoort en het stadsarchief van Brussel. Onze gidsen zullen ons in het Frans en het Nederlands rondleiden en als alles goed gaat kan iedereen gewoon de taal spreken waarbij die zich het comfortabelst voelt.

Meer informatie over de timing, het programma en inschrijvingen volgt.

Donderdag 23 mei 2024 om 14u30: Doctorandidag & keynote speaker dr. Alexandra Sapoznik (King’s College London)

Op de doctorandidag willen we vanuit de VWM beginnende doctorandi de kans geven hun onderzoek op een laagdrempelige manier aan andere mediëvisten voor te stellen. (Beginnende) doctorandi kunnen via een postersessie hun onderzoek communiceren aan anderen en aan elkaar. We starten de namiddag met een interessante keynote lecture van dr. Alexandra Sapoznik van het King’s College in Londen. Na een korte pauze gaat de postersessie van start. We sluiten af met een receptie.

De doctorandidag zal plaatsvinden in Gent. Meer informatie over de precieze locatie en het verloop van de namiddag volgt nog.