Activiteiten (2022-2023)

31 mei 2023 om 13u30: mediëvistenspeeddate in Leuven

Op woensdag 31 mei organiseren we een netwerkevent voor de leden van de VWM. We gebruiken het format van een speeddate om elkaar en elkaars onderzoek te leren kennen. Gedurende een uur of twee zal je telkens tien minuten hebben om met iemand van buiten je vakgroep of universiteit te praten over onderzoek. Deze activiteit richt zich niet alleen op de jonge onderzoekers, maar ook op postdocs en professoren. We hopen het netwerk van de mediëvisten in Vlaanderen te herstellen na de covid-periode en onderzoekers de kans te geven de expertise aan de verschillende universiteiten en in de verschillende disciplines te leren kennen.

We starten het netwerkevent met een workshop van dr. Sarah Haas over writer development. Dr. Haas is een expert in het begeleiden van het schrijfproces van onderzoekers en ontwikkelde voor haar doctoraatsonderzoek modellen die het academisch schrijven kunnen ondersteunen.

Het programma ziet er als volgt uit:
* 13u30-14u30: workshop door dr. Sarah Haas
* 14u30- 16u30: mediëvistenspeeddate
* 16u30: receptie

Het evenement vindt plaats in het Erasmushuis in Leuven (Blijde Inkomststraat 21). De precieze lokalen worden enkele dagen op voorhand meegedeeld aan de ingeschreven deelnemers, aangezien deze afhankelijk zijn van het aantal deelnemers.

Wil je deelnemen aan deze activiteit? Word lid van de VWM en bevestig je aanwezigheid via secretariaatvwm@gmail.com ten laatste op 24 mei.

16 februari 2023 om 14u: bezoek tentoonstelling Pieter Pourbus. Master of Maps

In het Groeningemuseum in Brugge loopt momenteel de tentoonstelling Pieter Pourbus. Master of Maps. Op 16 februari geeft Jan Trachet, archeoloog aan de UGent en man achter de tentoonstelling, voor de VWM een rondleiding. Afspraak om 14u in het Groeningemuseum. Deelnemers zullen zowel de tentoonstelling als de vaste collectie kunnen bezoeken. Afsluiten doen we in het Stadsarchief van Brugge met een receptie.

Wil je deelnemen aan deze activiteit? Word lid van de VWM en bevestig je deelname via secretariaatvwm@gmail.com met de vermelding of je beschikt over een museumpas en of Bruggeling bent.

30 maart 2023 om 12u30: bezoek KMSKA en eredoctoraat Daniel Lord Smail

Op 30 maart gaan we op uitstap naar Antwerpen. Eerst bezoeken we het KMSKA waar Jan Van den Maagdenberg (kunstwetenschappen UGent) en Leen Bervoets (geschiedenis UGent) de middeleeuwse collectie van een woordje uitleg zullen voorzien vanuit de invalshoek van hun onderzoek. Daarna begeven we ons naar de Stadscampus van de universiteit Antwerpen voor de uitreiking van een eredoctoraat aan Daniel Lord Smail door de faculteit letteren en wijsbegeerte. Daniel Lord Smail is professor aan de universiteit van Harvard en een specialist in middeleeuwse stadsgeschiedenis en deep history.


Het programma ziet er als volgt uit:
12u30: bezoek middeleeuwse collectie KMSKA + vrij bezoek museum
15u: uitreiking eredoctoraat Daniel Lord Smail aan Universiteit Antwerpen – Stadscampus, Paardenmarkt 94, 2000 Antwerpen
16u30: receptie

Wil je deelnemen aan deze activiteit? Word lid van de VWM en bevestig je aanwezigheid voor het KMSKA via secretariaatvwm@gmail.com met de vermelding of je beschikt over een museumpas. Voor een deelname aan de uitreiking van het eredoctoraat: schrijf je in via deze link. Opgelet! De plaatsen zijn beperkt.