Transkribus seminariereeks 2024

Het Ghent Centre for Digital Humanities—Clariah-VL organiseert samen met de Werkgroep
‘Schrift en Schriftdragers’ (SSNM), het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies en de Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek een driedelige seminariereeks rond de AI
transcriptietool Transkribus. De reeks bestaan uit drie sessies, waarvan een fysiek en twee online webinars. Voor de fysieke workshop, die doorgaat op 22 april, zijn de plaatsen beperkt. Snel inschrijven is dus de boodschap. Alle info over de seminariereeks en de inschrijvingen vindt u in het document hieronder.

Call for Papers – His verbis exprime luctum. Supports, style et usages de la poésie funéraire (IXe-XIIe siècles)

De UCLouvain en de Université de Poitiers organiseren twee studiedagen over funeraire poëzie. De eerste studiedag vindt plaats in Poitier op 26 en 27 september 2024, de tweede in Louvain-la-Neuve op 28 en 29 november 2024. De call for paper en alle praktische informatie vindt u in het document hieronder.

Jan van Eyck and the Northern Renaissance in Bruges

Op 25 en 26 april organiseren het Henri Pirenne Institute for Medieval Studies (Universiteit Gent) en BRON Research Centre (Musea Brugge) een tweedaagse conferentie. Het lopende onderzoek over Jan van Eyck en de noordelijke renaissance in Brugge staat hierin centraal. Het programma, alle praktische info en registratie vindt u hier.

Doctoral School in Economic History of the Middle Ages (8-10 juni 2024)

De onderzoeksgroep CiSEM van de Universiteit van Valencia organiseert hun derde Doctoral School in Economic History of the Middle Ages rond het thema “On the demand side. Consumption and consumers in medieval Europe.” Naast een aantal gerenomeerde experten in het veld zoeken zij doctoraatsstudenten wiens onderzoek gerelateerd is aan het onderwerp om een bijdrage te leveren.

De volledige call for papers vind u hieronder

Het Onmisbare Boek

Op 21 juni 2024 vertellen onderzoekers uit Nederland, België en Frankrijk op het middeleeuwen symposium in Zutphen over de sociaal-economische netwerken rond boeken, de diverse productiemethoden en -centra en de manier waarop schrijvers, drukkers en boekbezitters informatie probeerden te ordenen en ontsluiten. Blader in de luxe manuscripten van Filips de Goede en kijk mee over de stramme schouders van ‘tekstverwerkende’ moderne devoten. Volg bovendien de vele levens van het getijdenboek van Geert Grote en navigeer door gedrukte medische traktaten.

Alle verdere info over het Symposium vindt u hier.

Geslaagde uitstap Kennis aan de ketting

Wat een geslaagde uitstap naar de KU Leuven Bibliotheken Bijzondere Collecties. Niet alleen bezochten we de boeiende tentoonstelling Kennis aan de ketting, we mochten ook de indrukwekkende collectie van oude drukken en handschriften van de KU Leuven aanschouwen. Het werkingsjaar 2023-2024 is mooi gestart. Wie uitkijkt naar het vervolg: volgende afspraak 22 maart in Brussel met de Franstalige collega’s van de Réseau des Médiévistes!

Mmmonk School

Mmmonk en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies organiseren eind 2023 de tweede editie van Mmmonk School: Lessen voor gevorderde beginners rond het middeleeuwse boek. In die lessen geven zes experts een inleiding bij de belangrijkste concepten, methodes en vaardigheden uit hun discipline. De lessen zijn online, gratis en open voor iedere geïnteresseerde. Meer informatie over het programma en de inschrijving vind je hier.