Vacature deeltijds praktijkassistent (20%), Vakgroep Geschiedenis Universiteit Gent

De Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent zoekt een deeltijds (20%)
praktijkassistent. Kandidaten, met een diploma master in de geschiedenis (of
gelijkgesteld) en van specifieke lerarenopleiding (SLO geschiedenis), zijn
professioneel verbonden aan de onderwijswereld. De praktijkassistent zal
bijstand leveren aan de vakdidacticus bij het praktijkgericht onderwijs in
vakdidactiek geschiedenis, zal stagebezoeken afleggen over heel Vlaanderen, en zal de werking van de Specifieke Lerarenopleiding Geschiedenis ondersteunen.

Solliciteren kan tot en met 3 juni 2016. 

Meer informatie over deze vacature is te vinden op deze website.

 

 

 

Vacature Voltijds Assistent Vakgroep Geschiedenis, Universiteit Gent

De Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent is op zoek naar een voltijds assistent. Kandidaten, met een diploma van master in de geschiedenis, hebben een sterke interesse in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de economische geschiedenis. De assistent zal minimum 50% van zijn/haar opdracht besteden aan wetenschappelijk onderzoek in aansluiting bij de Onderzoeksgroep Economie-Ecologie-Demografie (http://www.eed.ugent.be/). Daarnaast zal hij/zij bijstand leveren bij het onderwijs en meewerken aan de interne en externe dienstverlening van de Vakgroep Geschiedenis.

Solliciteren kan tot en met 3 augustus 2016. 

Meer informatie over deze vacature vind je op deze website.

 

 

Studiedag “Social Dominance and Resistance in the Middle Ages”, ULB, vrijdag 17 juni 2016

De Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek en de Réseau des Médiévistes belges de la langue française organiseren op vrijdag 17 juni 2016 een interdisciplinaire studiedag met als thema “Social Dominance and Resistance in the Middle Ages. De studiedag vindt plaats aan de ULB, Campus du Solbosch, lokaal NB2.VIS en start om 10u30. Keynote speaker is Prof. dr. Barbara Newman (Northwestern University). De lezingen in de voormiddag behandelen het thema vanuit historische en archeologisch perspectief, de lezingen in de namiddag gaan verder in op cultuurhistorische aspecten. Iedereen is van harte welkom op deze boeiende studiedag!

Het programma kan je vinden op deze affiche. Geïnteresseerden worden gevraagd zich op voorhand aan te melden op info.rmblf@gmail.com.

 

Masterclass “Gender, religion, and the power of resistance in the high and late middle ages”, met Prof. dr. B. Newman, VUB, 16 juni 2016

De Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek en de Réseau des Médiévistes belges de la langue française organiseren op donderdag 16 juni 2016 een masterclass met Prof. dr. Barbara Newman met als thema “Gender, religion, and the power of resistance in the high and late middle ages. Het evenement vindt plaats aan de VUB en start om 10u.

Het programma en de deelnemers vind je op deze affiche.

Geïnteresseerden kunnen de masterclass bijwonen, maar worden vriendelijk gevraagd zich te registeren op info.rmblf@gmail.com voor 10 juni 2016.  

Call for applications: Marie S. Curie – Stockholm (medieval studies, postdoctoral level)

The Centre for Medieval Studies at Stockholm University intends to launch a major research project on Holy War, in theory and practise. The formative period c 1100 – c 1400. Early career scholars are invited to a MARIE SkŁodowska-CURIE application-writing seminar in Stockholm on AUGUST 17 2016, to prepare applications to be submitted SEPTEMBER 2016 to EU for an individual MARIE SkŁodowska-CURIE grant to do postdoctoral research at Stockholm University.

During the seminar, the pre-circulated draft for application will be discussed in details with other applicants, and with experienced EU-evaluators, scientific experts, and specialists in research economics and management.

To apply for attending the seminar, please send a detailed draft of your project and CV no later than 20 July 2016 to Kurt Villads Jensen (kurt.villads.jensen@historia.su.se).

For further information, also about the possible research topics please see this document or the website.

Boekvoorstelling “Gouden eeuwen. Stad en samenleving in de Lage Landen, 1100-1600”, Gent, 16 juni 2016

Uitgeverij Academia Press, Universiteit Gent en Stadsmuseum Gent nodigen u van harte uit op de boekvoorstelling van “Gouden eeuwen. Stad en samenleving in de Lage Landen, 1100-1600”, onder redactie van Anne-Laure Van Bruane, Bruno Blondé en Marc Boone. De voorstelling vindt plaats op donderdag 16 juni 2016 om 17u (ontvangst vanaf 16u30) in het STAM Gent (Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent). Op het programma staan o.a. een verwelkoming door Marc Boone, een bespreking van de synthese door Walter Prevenier en een receptie met boekenstand. Inschrijven kan tot en met 10 juni via roman.roobroeck@ugent.be.

Meer informatie over dit werk vind je hier.

Studiedag ‘In saecula saeculorum. Parochiearchieven beheren en waarderen’

Parochiearchieven hebben niet enkel een administratieve functie, maar zijn ook een waardevolle historische bron. In het kader van het wijzigende parochielandschap kunnen parochiearchieven soms bedreigd worden. Om een verantwoord beheer van parochiearchieven te stimuleren, werd een nieuwe selectielijst voor archieven van kerkfabrieken en parochies ontwikkeld door het Rijksarchief, het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven (KADOC) en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC).

Naar aanleiding van de publicatie van de selectielijst wordt op vrijdag 3 juni 2016 de studiedag «In saecula saeculorum. Parochiearchieven. Beheren en waarderen» georganiseerd. Tijdens het namiddaggedeelte komen verschillende onderzoeksprojecten op basis van parochiearchieven aan bod. Meer informatie in dit document.

Lezing, The Veneration of St. Peter and Habib-i Neccar among Christians and Muslims and their Accounts of the Origins of Christianity in Antioch/Antakya, Turkey, Gent, 17 mei 2016

Op het maandelijkse seminarie georganiseerd door het Centrum voor Turkse Studies van de Universiteit Gent geeft op dinsdag 17 mei 2016 Prof. dr. Jens Kreinach (Wichita State University, VS) een lezing met als onderwerp: “De verering van de heilige Petrus en Habib-i Neccar onder christenen en moslims en beschrijvingen van de oorsprong van het christendom in Antiochië /Antakya, Turkije”. De lezing vindt plaats in het UFO-gebouw, in de Pirenne-zaal, Sint-Pietersnieuwstraat 35, 9000 Gent en start om 19u. Meer informatie over de lezing vind je hier.

 

 

“Pour la singuliere affection qu’avons a luy”, Etudes bourguignonnes offertes a Jean-Marie Cauchies, Brepols, 2016

Na een rijkgevulde carrière gaat Prof. dr. Jean-Marie Cauchies (o.a. Professor aan de UCL) aan het eind van dit jaar op rust. Ter gelegenheid van die gebeurtenis bieden zijn collega’s en vrienden een verzameling studies aan, handelend over de Bourgondische periode. Het werk wordt uitgegeven door Brepols, onder redactie van Paul Delsalle, Gillis Docquier, Alain Marchanisse en Bertrand Schnerb. In dit document vind je meer informatie over de inhoudstafel, de manier van bestellen en het intekenen in de Tabula Gratulatoria.

Herinnering Uitstap VWM Zwingebied vrijdag 20 mei (deadline inschrijving 8 mei 2016)

Ter herinnering: op vrijdag 20 mei 2016 organiseert de Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek zijn jaarlijkse uitstap voor alle leden. Dit jaar trekken we naar de Zwinstreek, die momenteel onderwerp vormt van een interdisciplinair landschapsarcheologisch onderzoek, uitgevoerd aan de vakgroepen archeologie, bodembeheer en geschiedenis van de Universiteit Gent. Archeoloog Jan Trachet, die onderzoek voert naar de verdwenen havenstadjes, zal een rondleiding per fiets (ongeveer 25 km) geven in dit interessante landschap. We vertrekken vanuit Damme en fietsen onder meer langs de relicten van Monnikerede en Hoeke. Iedereen van harte welkom! Deadline voor inschrijving is 8 mei 2016.

Meer informatie over de uitstap vind je hier.

Meer informatie over het boeiende onderzoek naar de middeleeuwse voorhavens van Brugge vind je op deze website.