Activiteiten (2022-2023)

30 maart 2023 om 12u30: bezoek KMSKA en eredoctoraat Daniel Lord Smail

Op 30 maart gaan we op uitstap naar Antwerpen. Eerst bezoeken we het KMSKA waar Jan Van den Maagdenberg (kunstwetenschappen UGent) en Leen Bervoets (geschiedenis UGent) de middeleeuwse collectie van een woordje uitleg zullen voorzien vanuit de invalshoek van hun onderzoek. Daarna begeven we ons naar de Stadscampus van de universiteit Antwerpen voor de uitreiking van een eredoctoraat aan Daniel Lord Smail door de faculteit letteren en wijsbegeerte. Daniel Lord Smail is professor aan de universiteit van Harvard en een specialist in middeleeuwse stadsgeschiedenis en deep history.


Het programma ziet er als volgt uit:
12u30: bezoek middeleeuwse collectie KMSKA + vrij bezoek museum
15u: uitreiking eredoctoraat Daniel Lord Smail aan Universiteit Antwerpen – Stadscampus, Paardenmarkt 94, 2000 Antwerpen
16u30: receptie

Wil je deelnemen aan deze activiteit? Word lid van de VWM en bevestig je aanwezigheid voor het KMSKA via secretariaatvwm@gmail.com met de vermelding of je beschikt over een museumpas. Voor een deelname aan de uitreiking van het eredoctoraat: schrijf je in via deze link. Opgelet! De plaatsen zijn beperkt.

31 mei 2023 (NM): Doctorandidag in Leuven

Op 31 mei in de namiddag organiseren we een netwerkdag voor de leden van de VWM. We gebruiken het format van een speed date om elkaar en elkaars onderzoek te leren kennen. Gedurende een uur of twee zal je telkens tien minuten hebben om met iemand van buiten je vakgroep of universiteit te praten over onderzoek. Deze dag richt zich vooral op de doctorandi die omwille van covid nog maar weinig kans hebben gekregen experten aan andere universiteiten of zelfs de eigen universiteit te leren kennen. We doen echter ook een warme oproep naar postdocs en proffen om deel te nemen aan dit evenement. Het is voor doctorandi namelijk ook zeer nuttig de oudere garde aan onderzoekers te leren kennen.

Verder zal er een workshop gegeven worden door Sarah Haas over writer development. Dr. Haas is een expert in het begeleiden van het schrijfproces van onderzoekers en ontwikkelde voor haar doctoraatsonderzoek modellen die het academisch schrijven kunnen ondersteunen.

Meer gedetailleerde info over deze activiteit volgt.

16 februari 2023 om 14u: bezoek tentoonstelling Pieter Pourbus. Master of Maps

In het Groeningemuseum in Brugge loopt momenteel de tentoonstelling Pieter Pourbus. Master of Maps. Op 16 februari geeft Jan Trachet, archeoloog aan de UGent en man achter de tentoonstelling, voor de VWM een rondleiding. Afspraak om 14u in het Groeningemuseum. Deelnemers zullen zowel de tentoonstelling als de vaste collectie kunnen bezoeken. Afsluiten doen we in het Stadsarchief van Brugge met een receptie.

Wil je deelnemen aan deze activiteit? Word lid van de VWM en bevestig je deelname via secretariaatvwm@gmail.com met de vermelding of je beschikt over een museumpas en of Bruggeling bent.