Activiteiten (2023-2024)

Donderdag 23 mei 2024 om 14u30: Doctorandidag & keynote speaker dr. Alexandra Sapoznik (King’s College London)

Op de doctorandidag willen we vanuit de VWM beginnende doctorandi de kans geven hun onderzoek op een laagdrempelige manier aan andere mediëvisten voor te stellen. (Beginnende) doctorandi stellen via een postersessie hun onderzoek voor aan anderen en aan elkaar. We starten de namiddag met een interessante keynote lecture van dr. Alexandra Sapoznik van het King’s College in Londen. Na een korte pauze gaat de postersessie van start. We sluiten af met een receptie.

Het programma ziet er als volgt uit

14u30: Lezing door dr. Alexandra Sapoznik
15u30: pauze
15u45: postersessie
16u30: receptie

Deze doctorandidag vindt plaats in Gent, Blandijnberg 2, lokaal 0.3 (gelijkvloers)

Donderdag 23 november 2023 om 13u30: Kennis aan de ketting

Op donderdag 23 november bezoeken we de tentoonstelling “Kennis aan de ketting” in de Leuvense Universiteitsbibliotheek, gevolgd door een bezoek aan de dienst Bijzondere Collecties van de KU Leuven.

De tentoonstelling “Kennis aan de ketting” maakt deel uit van het Dieric Bouts Festival, dat dit jaar in het thema van “New Horizons” staat. Deze tentoonstelling gaat over fake news, censuur en informatie en toont verscheidene handschriften en boeken daterend vanaf de 2de helft van de 15de eeuw.

Na het bezoek aan deze tentoonstelling, zullen we verwelkomd worden door de medewerkers van de dienst Bijzondere Collecties. Zij zullen ons enkele erfgoedstukken uit hun collectie tonen, alsook toelichting geven bij de dagelijkse werking voor en achter de schermen van hun dienst. 

Het programma ziet er als volgt uit:

13u20: verzamelen aan de Universiteitsbibliotheek
13u30: bezoek aan de tentoonstelling “Kennis aan de ketting”
15u00: koffiepauze
15u30-17u00: bezoek aan Bijzondere Collecties

Vrijdag 22 maart 2024: Dies Bruxellensis

Samen met onze collega’s van de Réseau des médiévistes belges de langue française (RMBLF), organiseert de VWM op vrijdag 22 maart een “Dies Bruxellensis”: een daguitstap naar Brussel! Tijdens deze uitstap krijgen onze leden de kans om collega’s over de taalgrens te leren kennen – en dat met behulp van middeleeuwse restanten in onze hoofdstad!

Het programma ziet er als volgt uit:

09u15: verzamelen aan het Paleis op de Koudenberg
09u30: bezoek aan het Paleis op de Koudenberg
11u00: bezoek aan de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
13u00: lunch
14u30: bezoek aan het archief van het OCMW
16u30: einde van het programma

Naar goede gewoonte voorzien we op iedere plaats een rondleiding door een deskundige. Rekening houdend met het gemengde publiek van deze activiteit, zullen deze rondleidingen afwisselend in het Nederlands en Frans gegeven worden.