Devotie en Emotie, 8 mei 2015, Antwerpen

In 2015 organiseert het Ruusbroecgenootschap een reeks activiteiten ter gelegenheid van  haar negentigjarig bestaan als onderzoeksinstituut onder de titel ‘Ruusbroec Encounters’. Voor elk van deze activiteiten ging het Ruusbroecgenootschap een samenwerking aan met een partner van binnen of buiten de Universiteit Antwerpen.

Op 8 mei vindt de tweede ‘Ruusbroec Encounter’, Devotie en emotie: een nieuwe blik op religieus beeldmateriaal, plaats in samenwerking met de Vlaamse Werkgroep voor Boekgeschiedenis. Hierbij staat de erfgoedcollectie van de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap centraal. De wetenschappelijke valorisatie van deze unieke collectie in onderzoek en onderwijs is één van de speerpunten van het instituut. Het Ruusbroecgenootschap beschikt over een grote collectie devotieprenten en diverse geïllustreerde oude drukken en handschriften. Samen met de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis willen we peilen naar het belang van beeldmateriaal, en in het bijzonder de betekenis van de rijke collectie devotieprenten, als bron voor het onderzoek naar de geschiedenis van de religieuze cultuur.

Meer informatie vindt u hier.