Nieuwste nummer van Ex situ, tijdschrift voor archeologie in Vlaanderen

Graag vestigen we de aandacht op het nieuwe nummer van Ex situ dat binnenkort verschijnt. Via verslagen, interviews en fotoreportages brengt Ex situ verslag uit over verschillende disciplines, onderzoek en periodes. Vanaf dit jaar verschijnt dit tijdschrift vier keer per jaar en is het bovendien gratis beschikbaar (enkel voor verzendingskosten wordt een kleine bijdrage aangerekend). Bestellen kan vanaf nu enkel nog via de webshop http://exsitu.be/shop. Steeds meer artikels zullen ook online na te lezen zijn. Een voorsmaakje vindt u hier http://exsitu.be/artikels.

De volledige inhoudstafel van het nieuwste nummer vindt u hier http://exsitu.be/posts/ex-situ-7-bestel-nu. Hierin staan er niet minder dan vier bijdragen over de middeleeuwen:

  • Eén ton scherven. Laatmiddeleeuwse pottenbakkersoven verrast Asse. Niet enkel Romeinen maakten potten in Asse, blijkbaar konden ook deze middeleeuwers er iets van.
  • De bronzen Odinpin. Eerste bewijs van Vikingen in Vlaanderen. Bloeddorstige Noormannen zijn hot. Maar het is pas sinds deze kleine vondst dat er bewijs is van hun passage in onze contreien.
  • Een slag van de molen? Een uitzonderlijk staaltje van middeleeuwse innovatie.  In Maalte, bij Gent, vonden archeologen niet alleen een middeleeuws gehucht, maar ook een windmolen.
  • Een beerput als tijdscapsule. Gents vuilnis achter de veste. Tien eeuwen afval werpen een unieke blik op het dagelijkse leven van de Gentenaar.