Call for Papers, Exclusion and social discipline in the medieval city in Europe, Najera, 8-10 November 2017

Op 8-10 November 2017 vindt de 14e editie van de International Meetings of the Middle Ages in Najera (Spanje) plaats. Het thema van deze interdisciplinaire bijeenkomst is dit jaar “Exclusion and social discipline in the Medieval City in Europe”. De organisatoren doen een oproep voor papers, die kunnen handelen over tal van onderwerpen, zoals instrumenten van exclusie, armoede en sociale marginalisatie,religie en exclusie, gender en exclusie etc. Deadline voor voorstellen, die maximum 500 woorden mogen tellen, is 15 september 2017.

Meer informatie kan je vinden in dit document.

Inschrijvingen Landschapscontactdag “Grenzen”, Wervik, 29 september 2017

Op vrijdag 29 september 2017 wordt de twaalfde editie van de landschapscontactdag georganiseerd. Het thema dit jaar is ‘Grenzen in het landschap’. Centraal staan het ontstaan en de transformatie van grenzen in het landschap en de betekenis ervan vroeger en nu. Plaats van afspraak is het Gemeenschapscentrum Forum in Wervik.

Op de landschapscontactdagen staat het onderzoek naar de genese en dynamiek van het Vlaamse cultuurlandschap centraal. Dit platform biedt de mogelijkheid om recente onderzoeksmethoden en –resultaten omtrent landschapsgenese voor te stellen. Daarnaast is er ook ruimte voor discussie en uitwisseling van kennis en ideeën binnen het brede landschapsonderzoek.

Het volledige programma van de studiedag is hier te vinden. Deelname is gratis maar inschrijven is vereist via de website (tot en met 22 september).

 

Researcher Gallia Pontificia, German Historical Institute in Paris

The German Historical Institute in Paris is advertising a position for a graduate (post-MA) researcher (12 months with the possibility of a 2-year prolongation), combining part-time work on the edition of the Gallia Pontificia and own research.

Candidates must be fluent in German and French, and have very good knowledge of Latin. He or she has a basic knowledge of editing volumes.

The detailed job advertisement can be found on the Institute’s homepage.

 

Mediëvistendag, Nijmegen, 27 oktober 2017

Zoals elk jaar organiseert de Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek samen met de
Nederlandse Onderzoeksschool Mediëvistiek een Mediëvistendag. Dit jaar zal die
plaatsvinden in Nijmegen, op vrijdag 27 oktober 2017. Het thema luidt
“Representations of East and West in the Middle Ages”.

Een gedetailleerd programma van deze jaarlijkse “hoogdag van de Mediëvistiek” volgt na de zomer, maar jullie kunnen nu alvast de datum noteren. Naar gewoonte is er ook ruimte voor doctoraatsstudenten. Hun presentaties staan los van het algemene thema en hebben als doel het nieuwe onderzoek bekend te maken onder de “Mediëvistengemeenschap”. Wie interesse heeft, een call for papers met richtlijnen verspreiden we in augustus, maar opnieuw: je kan nu alvast de datum noteren.

Vacature PhD Student, “Imitation or differentiation? Documentary writing practices in the exercise of secular governance in Flanders and adjacent territories during the ‘pragmatische Wende’ of the late twelfth and thirteenth centuries”, Ugent

Aan de Vakgroep Geschiedenis en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies van de Universiteit Gent is men op zoek naar een doctoraatsstudent in het kader van het project “Imitatie of differentiatie? Documentaire schriftpraktijken in dienst van lekenbesturen in Vlaanderen en aangrenzende gebieden tijdens de ‘pragmatische omwenteling’ van de late twaalfde en dertiende eeuw” (promotor: Prof. Els De Paermentier, co-promotor: Prof. Jeroen Deploige).

Kandidaten zijn houder van een diploma Master in de Geschiedenis (of een gelijkwaardig diploma), hebben interesse voor de hulpwetenschappen diplomatiek en paleografie en zijn in staat bronnen te analyseren zie zowel in het Latijn als in de middeleeuwse volkstalen zijn opgesteld.

Solliciteren kan tot en met 15 augustus 2017.

Voor meer informatie, zie dit document.

Verblijf “Laboratoire de Médiévistique Occidentale de Paris” voor recente doctors in de middeleeuwse geschiedenis

Le Laboratoire de médiévistique occidentale de Paris (LAMOP) lance pour la 4e année son appel pour la bourse Robert de Sorbon 2018.

La bourse Robert de Sorbon du LAMOP s’adresse aux docteurs en histoire médiévale ayant soutenu leur thèse à l’étranger, depuis trois ans au maximum.

Cette bourse permettra au lauréat de réaliser un séjour d’un mois, du 1er au 31 mars, au sein du Laboratoire de Médiévistique Occidentale de Paris, lequel prendra en charge son déplacement aller et retour, son logement à la cité internationale de Paris et lui versera une somme de 500 euros destinée à couvrir les frais courants du séjour. En outre, le lauréat obtiendra le statut de membre associé du Laboratoire pendant trois ans.

Calendrier

Publication de l’appel : 6 juillet 2017

Clôture de l’appel : 29 septembre 2017

Réunion du jury : 20 octobre 2017

Publication des résultats : 24 octobre 2017

Informations complémentaires

La composition du jury, le formulaire de candidature ainsi que le détail des pièces à fournir sont disponibles sur la page du LAMOP, à l’adresse :
https://lamop.univ-paris1.fr/bourse-du-lamop/

 

Vacature PhD Student “Back to the Future: toekomstverwachtingen in de Nederlanden, 1400-1600”, UA

Aan de Universiteit van Antwerpen, Departement Geschiedenis, is men op zoek naar een doctoraatsstudent voor het BOF project “Back to the Future: toekomstverwachtingen in de Nederlanden, 1400-1600”. Kandidaten hebben een diploma Master/Licentiaat in de Geschiedenis of in de Letterkunde met een sterke historische component en kunnen uitstekende studieresultaten voorleggen. Ook laatstejaarsstudenten kunnen zich kandidaat stellen. Passieve kennis (lezen) van een andere taal dan het Nederlands, Frans of het Engels (of het engagement om deze te verwerven op korte termijn) strekt tot aanbeveling.

Meer informatie over deze vacature kan je vinden op deze website.

More information about this job opportunity, see this website.