Nieuw themanummer “De Populaire Middeleeuwen” van “Madoc. Tijdschrift over de Middeleeuwen” nu verkrijgbaar.

In de laatste week van maart 2019 verscheen een nieuw themanummer van het  Nederlandse tijdschrift Madoc. Tijdschrift over de Middeleeuwen. Themanummers van Madoc verschijnen eens in de twee jaar en dit keer is het thema “De Populaire Middeleeuwen”.

In de populaire cultuur, via boeken, muziek en films, maar ook door televisieseries en computerspelletjes zijn de middeleeuwen in het publieke (on)bewustzijn volop aanwezig. Dit themanummer van Madoc brengt in beeld hoe de middeleeuwen in de vroege eenentwintigste eeuw worden voorgesteld en beleefd. De auteurs zijn er niet op uit om (eventuele) verkeerde beeldvorming te corrigeren, maar om de lezer op een speelse manier te confronteren met middeleeuwse elementen in zijn of haar eigen (dagdagelijks) leven. Steeds meer mensen willen middeleeuwse gebruiken en levenswijzen op een actieve, georganiseerde manier beleven door middel van re-enactment. Anderen proberen nieuwe resten van het verleden te ontdekken met behulp van een metaaldetector. De bijdragen in dit nummer gaan onder andere over Tolkien, Redbad en Game of Thrones, middeleeuwse geneeswijzen, bierreclames en geschiedenisonderwijs.

Madoc probeert als tijdschrift een brug te slaan tussen huidig academisch onderzoek in de Mediëvistiek en een breder publiek van geïnteresseerden en (oud-) studenten. De auteurs zijn vooral afkomstig uit Nederland en Vlaanderen, maar de behandelde onderwerpen beslaan heel Europa. Madoc verschijnt vier keer per jaar, vanaf de huidige jaargang volledig in kleur. Het themanummer is los verkrijgbaar (€10,-) bij de grotere boekenzaken. Een regulier jaarabonnement van Madoc kost €40,-, maar er is ook een introductietarief /studententarief voor €20,-. (Toeslag voor abonnementen buiten Nederland: €10,-).

Zie: https://verloren.nl/tijdschriften/madoc

Of volg Madoc op Facebook: www.facebook.com/tijdschriftmadoc.