Call for Papers, Ledendag VWM “Publieksgerichte communicatie vanuit de Mediëvistiek”

Op 21 April 2017 organiseert de Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek voor de tweede maal een Ledendag. Dit jaar focussen we op het thema “Publieksgerichte communicatie vanuit de Mediëvistiek”. Naast getuigenissen over publieksgerichte projecten door mediëvisten en discussie over opportuniteiten en valkuilen van wetenschapscommunicatie, bieden we aan mediëvisten de kans om een korte voorstelling te geven van de manier waarop zij hun onderzoek (zouden) vertalen naar een breed publiek. Een aantal ervaringsdeskundigen geven feedback op de aanpak van communicatie van het onderzoek. Iedereen is van harte welkom: doctoraatsstudenten, postdocs, ZAP’ers!

Meer informatie over deze Call kan je in dit document vinden.

Dubbelenverkoop bibliotheek KU Leuven, 26-28 januari 2017

Op 26, 27 en 28 januari 2017 organiseert de KU Leuven een verkoop van dubbelen uit hun bibliotheek Bijzondere Collecties.

Meer dan 20.000 boekdelen uit de negentiende en twintigste eeuw uit alle domeinen van wetenschap en cultuur, en geordend per vakgebied, liggen op een geïnteresseerde lezer te wachten. Ook oude drukken worden tijdens deze dagen te koop aangeboden. De opbrengst van de verkoop wordt besteed aan de verrijking van de erfgoedcollecties van de Universiteitsbibliotheek.

De verkoopprijs is afhankelijk van het gewicht van de aangekochte boeken. Concreet betaal je op dag 1 € 5 / kilo, op dag 2 € 3 / kilo en op dag 3 € 1 / kilo. De betaling gebeurt uitsluitend contant.

Contactpersonen:
Dirk Van Eldere 0486 87 54 19 of dirk.vaneldere@kuleuven.be
Marleen Reynders 0476 79 02 26 of marleen.reynders@kuleuven.be

Waar?
Universiteitshal, Naamsestraat 22, 3000 Leuven

Wanneer?
donderdag 26.01, 10u-19u
vrijdag 27.01, 10u-19u
zaterdag 28.01, 10u-17u

Meer details op deze website.

Vacature wetenschappelijk medewerker KBR, Bollandisten

De Koninklijke Bibliotheek van België is op zoek naar een wetenschappelijk medewerker (Franstalig) in het project “Bollandistes”. De medewerker zal verantwoordelijk zijn voor de valorisatie en de toegankelijkheid van de collectie van de Bollandisten van de KBR. Kandidaten, die met succes een diploma van master in de geschiedenis of talen behaalden, hebben kennis van Latijn en ervaring aangaande de studie van manuscripten uit de 17e eeuw.

Meer informatie over de vacature is te vinden via deze link.

 

Conferentie “Ecrire l’histoire des futurs du passé. Réflexion sur quelques utopies, du Moyen-Age et d’aujourd’hui”, ULB, 9 februari 2017

Op donderdag 9 februari 2017 wordt aan de Université Libre de Bruxelles een conferentie gehouden met Patrick Boucheron, Professor aan het Collège de France, op de leerstoel “Histoire des pouvoirs en Europe occidentale, XIIIe-XVIe siècle”. Men zal discuteren rondom het onderwerp “Ecrire l’histoire des futurs du passé. Réflexion sur quelques utopies, du Moyen-Age et d’aujourd’hui. Aanmelden is verplicht.

Meer informatie kan je hier vinden.

Call for Papers en Sessions Middle Ages Network ESSHC, Belfast 4-7 April 2018

Van 4 tot 7 April 2018 vindt aan Queen’s University, Belfast, de twaalfde editie van het “European Social Science History Conference (ESSHC)” plaats. Het “Middle Ages network” van ESSHC is op zoek naar papers en sessies, die onder de ruime noemer “sociale geschiedenis” vallen. Vooral interdisciplinaire voorstellen en comparatieve panels worden aangemoedigd door de organisatoren. Voorstellen moeten ingediend worden ten laatste op 1 mei 2017.

Meer informatie over deze call kan je vinden in deze bijlage.

Vacature Lecturer in Later Medieval History (c. 1100-1500), University of Leicester

Het departement “School of History, Politics and International Relations” is op zoek naar een permanente fulltime Lecturer in Later Medieval History (c. 1100-1500). Het onderwijs (40%) en onderzoek (40%) van de positie zal focussen op het Mediterraanse gebied, het Midden-Oosten en Noord-Afrika en/of Continentaal Europa.

Kandidaten hebben een doctoraat in de geschiedenis en naast expertise in het gevraagde domein, ook expertise in één of meerdere relevante talen (Latijns, Arabisch …).

Meer informatie over de positie kan je vinden in dit document.

Doctoraatsverdedigingen, januari 2017

In de komende maand januari staan onder meer de volgende doctoraatsverdedigingen in de mediëvistiek op de planning:

  • Barbora Wouters, “Geoarchaeological and Micromorphological Approaches to the Formation and Biographies of Early Medieval Towns in Northwest Europe”, Vrije Universiteit Brussel en University of Aberdeen, promotoren dr. Marc De Bie (VUB), dr. Karen Milek en dr. Charlotta Hillerdal (University of Aberdeen)
    • Maandag 23 januari 2017, 14u00
    • Promotiezaal van de Vrije Universiteit Brussel