Mediëvistendag 2024

De inschrijvingen voor de Mediëvistendag 2024 zijn vanaf nu geopend. Je kan je hier inschrijven. Het programma vind je hier.

We nodigen doctoraatsstudenten nog steeds uit om een abstract (max. 250 woorden) in te dienen, indien ze hun lopende onderzoek willen voorstellen tijdens de Mediëvistendag. De presentaties (20 min. in het Engels of Nederlands) moeten niet aansluiten op het thema van de Mediëvistendag, hoewel we inzendingen over dit onderwerp zeker aanmoedigen. Abstracts moeten vóór 1 september verstuurd worden naar secretariaatvwm@gmail.com.

Scriptieprijs van de Stichting tot Gedachtenis

Jaarlijks kent de Stichting tot Gedachtenis een scriptieprijs toe aan een masterscriptie met betrekking tot dodengedachtenis of memoriecultuur in de Nederlanden tot in de vroege zeventiende eeuw. De deelnemende scripties mogen geschreven zijn in de periode 2021-2024 en moeten ingediend worden voor 31 augustus. Meer informatie vind je hier.

Save the date: Mediëvistendag 2024

Met veel plezier kondigen we aan dat de Mediëvistendag 2024, met als titel “Pe(s)ts to Parchment. Multidisciplinary Research on Animals in the Middle Ages“, zal plaatsvinden op vrijdag 8 november in het Sint-Baafshuis te Gent. Deze studiedag wordt georganiseerd door de Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek, in samenwerking met het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies van de UGent en met de steun van de Onderzoekschool Mediëvistiek.

Meer informatie over het thema en het programma vind je op onze save the date. Inschrijven kan vanaf maandag 17 juni.

Doctoraatsstudenten mogen alvast een abstract (max. 250 woorden) indienen, indien ze hun lopende onderzoek willen voorstellen tijdens de Mediëvistendag. De presentaties (20 min. in het Engels of Nederlands) moeten niet aansluiten op het thema van de Mediëvistendag, hoewel we inzendingen over dit onderwerp zeker aanmoedigen. Abstracts moeten vóór 1 september verstuurd worden naar secretariaatvwm@gmail.com.

Doctorandidag met keynote dr. Alexandra Sapoznik

Op donderdag 23 mei zal onze doctorandidag doorgaan in Gent. Dr. Alexandra Sapoznik (King’s College London) zal de namiddag openen met de keynote “Bees in the medieval world: economy, environment and culture in the later Middle Ages“. Nadien stellen doctorandi hun onderzoek voor tijdens een posterbeurs. Meer info vind je hier. We sluiten de namiddag af met een receptie. Inschrijven kan tot 17 mei via secretariaatvwm@gmail.com.

Workshop: liturgische manuscripten

Op vrijdag 17 mei organiseren de Openbare Bibliotheek Brugge, het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies en professoren Susan Boynton (Columbia University) en Diane Reilly (Indiana University Bloomington) een hands-on workshop over middeleeuwse liturgische manuscripten. Meer informatie over het programma en de voorbereiding vind je hier. Inschrijven kan tot 10 mei via deze link.

Vacature: PhD en postdoc

In het kader van het onderzoeksproject “Governing and Building the City: Mirrors for Magistrates as a Lieu for Theoretical Reflection on Architecture (1200-1600)” werden twee vacatures uitgeschreven voor een doctoraatsstudent en een post-doctoraal onderzoeker aan de UCLouvain. Meer informatie vind je hier. Solliciteren is mogelijk tot 15 mei.

Call for papers: Les Lieux de l’Acte

Op 10 en 11 oktober zal in Namen de conferentie “Les lieux de l’acte: analyses spatiales et spatiographiques des sources diplomatiques” plaatsvinden. Deze conferentie wordt georganiseerd door Diplo21, een netwerk dat jonge onderzoekers wil samenbrengen die werken rond diplomatiek en schriftpraktijken in de middeleeuwen. Het thema van de conferentie is ditmaal de ‘lieux de l’acte’. Meer informatie vind je hier. De deadline voor het indienen van een abstract is 12 april.

Het Groot Geschiedenisdebat

Op vrijdag 9 februari organiseert de UAntwerpen, in samenwerking met collega’s van de VUB, UGent en KU Leuven, het Groot Geschiedenisdebat. Dit evenement wil bijdragen tot de debatten die recent in de politiek, de media en binnen academische kringen zijn ontstaan over de relatie tussen historisch onderzoek en de bredere politieke en maatschappelijk context. Tijdens het Grote Geschiedenisdebat zullen academische historici over belangrijke maatschappelijke thema’s in dialoog gaan met zowel collega academici als met mensen die andere maatschappelijke sectoren vertegenwoordigen. Meer informatie over het programma en de inschrijving vind je hier.