Call for Papers: Het Berghse kroniekenhandschrift

Huis Bergh heeft recent een fraai geïllustreerd, historiografisch verzamelhandschrift verworven (olim Anholt, Fürstlich Salm-Salm’sche Bibliothek, Ms. Schmitz 42) waarin voorin het heraldisch wapen van de heren van Bergh is afgebeeld. In dit handschrift zijn, naast kronieken over pausen en keizers, tal van regionale kronieken uit de streek tussen Maas en (Neder)Rijn verzameld, waaronder de vroegste kroniek van het hertogdom Gelre. Het dateert van kort na het midden van de vijftiende eeuw. In het voorjaar van 2021 zal deze bijzondere codex aan het grote publiek worden gepresenteerd tijdens een tentoonstelling in Huis Bergh. Bij de opening van de tentoonstelling zal een bundel (Nederlandstalige) studies verschijnen waarin uiteenlopende aspecten van dit bijzondere boek zullen worden belicht.

Met deze call for papers roepen we onderzoekers op voorstellen te formuleren van onderzoekingen die ze zouden willen verrichten naar aspecten van het Berghse kroniekenhandschrift, zoals het handschrift thans wordt genoemd. Die onderzoekingen kunnen/mogen van allerlei aard zijn: historisch, kunsthistorisch, literatuurhistorisch, cultuurhistorisch, taalkundig, codicologisch/paleografisch etc. Centraal staan telkens aspecten van (de inhoud van) dít handschrift in al zijn materiële (codicologische en paleografische) bijzonderheden. Uit de bundeling van de te selecteren deelonderzoekingen komt in het best denkbare geval een beeld naar voren van ontstaan en functioneren van het Berghse kroniekenhandschrift als geheel. Om onderzoekers een beeld te geven van de inhoud van het handschrift wordt tegelijk met deze call for papers een inhoudelijke beschrijving ervan meegestuurd, die u hier kan downloaden:  Het Berghse kroniekenhandschrift. Uitgebreide handschriftbeschrijving.

Voorstellen dienen uiterlijk op 30 november 2018 te worden ingediend bij Wim van Anrooij (w.van.anrooij@hum.leidenuniv.nl), die samen met Jeanne Verbij-Schillings de redactie voert over de bundel. Voorstellen bevatten een (werk)titel van de beoogde bijdrage, een korte beschrijving (max. een A-4) van het te verrichten onderzoek, plus naam en e-mailadres.

– Wim van Anrooij & Jeanne Verbij-Schillings