Definitief programma “Medieval Documents as Artefacts, 1100-1600”

Het volledige programma van de conferentie Medieval Documents as Artefacts, 1100-1600 kan worden geraadpleegd. Ter herinnering: deze gaat door op 5 en 6 februari 2014 in het regionaal historisch centrum Limburg te Maastricht en wordt georganiseerd door de werkgroep Schrift en Schriftdragers in de Nederlanden in de Middeleeuwen (SSNM), in samenwerking met het Huygens Instituut-ING en het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De focus ligt specifiek op het belang van de materiële kenmerken van middeleeuwse manuscripten en archivalia. Het definitieve programma vindt u hier. Het registratieformulier vindt u nog steeds hier.

Studiedag ‘Tradition and transformation’

Het Ruusbroecgenootschap organiseert op 6 februari 2013 een studiedag met als titel ‘Tradition and transformation. Visionary experience from the Middle Ages to the Early Modern Times’. Rob Faesen, Thom Mertens, Renske van Nie, Jonas Van Mulder en Tine Van Osselaer van het Ruusbroecgenootschap zullen een facet van hun onderzoek naar de visionaire literatuur en cultuur in de Nederlanden voorleggen aan een panel van specialisten die zal worden voorgezeten door Veerle Fraeters (Ruusbroecgenootschap) en waarvan onder meer Victor Stoichita (Université de Fribourg) deel zal uitmaken. Stoichita, de houder van de Buitenlandse Francqui-leerstoel 2013-14, is een internationaal gerenommeerd specialist op het domein van de vroegmoderne schilderkunst. Zijn onderzoek situeert zich op het grensgebied van de kunstgeschiedenis, de filosofie en de antropologie. Invloedrijke publicaties zijn onder meer Visionary Experience in the Golden Age of Spanish Art (Reaktion Books, 1997), A Short History of the Shadow, Essays in Art and Culture (Reaktion Books, 1999) en The Pygmalion effect: from Ovid to Hitchcock (Chicago University Press, 2008). De dag wordt afgesloten met een publiekslezing door Victor Stoichita over ‘The Visionary Experience in Spanish Art: Saint Francis in Ecstasy by Francisco de Zurbarán’. Walter Van Herck van het Departement Filosofie van de Universiteit Antwerpen geeft een respons. Deze publiekslezing wordt georganiseerd door UCSIA en zal plaatsvinden in de promotiezaal van het klooster van de Grauwzusters van 20u tot 21u30.

De plaatsen voor de workshop zijn zeer beperkt. Meer informatie en registratie (tot 27 januari) via jonas.vanmulder@uantwerpen.be.

Deelname aan de publiekslezing is gratis maar inschrijving, via de website van UCSIA, is verplicht.

Seeing the author at work (maart 2014)

U bent van harte welkom op de round table ‘Seeing the author at work: challenges of editing an autograph’ die wordt georganiseerd op 24 maart 2014 (10:30-17:30) in de Museumzaal (Mgr. Sencie Institute MSI 02.08, Erasmusplein 2) te Leuven. Deelname is gratis. Registreren kan tot 20 maart via marleen.reynders@kuleuven.be of lectio@kuleuven.be. Meer informatie in de bijgaande flyer.

Call for papers Interdisciplinary Teaching Workshop Arts & Humanities

De Humboldt Universität schrijft een call for papers uit voor een workshop over interdisciplinair onderwijs in de menswetenschappen, die doorgaat van 11 t.e.m. 14 juni 2014 in het Centre for British Studies in Berlijn. Applicanten moeten hun abstracts doorsturen naar erik.spindler@gbz.hu-berlin.de vóór 2 februari 2014. Meer informatie vindt u hier.

Call for papers internationale conferentie “Perception and Performance of Social Identity in Urban Societies (1050 -1250)”

Van 22 t.e.m. 24 mei 2014 wordt in Gent en Brussel een internationale conferentie georganiseerd getiteld Perception and Performance of Social Identities in the Nascent Urban Societies of the High Middle Ages in North-West Europe. De organisatie is nog specifiek op zoek naar enkele papers over Franse en Duitse urbane centra om het programma te vervolledigen. De algemene voertaal is Engels, maar ook lezingen in het Frans of het Duits worden toegelaten. Abstracts van 200 woorden dienen te worden gestuurd vóór 20 februari 2014 naar Jeroen.Deploige@UGent.be. Meer informatie, waaronder een lijst met sprekers, vindt u hier.

Vertaler Middelnederlands-Engels gevraagd

John Aberth, Amerikaans mediëvist en auteur van meerdere boeken over laatmiddeleeuwse geschiedenis bedoeld voor niet-specialisten, zoekt een doctorandus/-a voor een Engelse vertaling – uiteraard tegen betaling – van (Middel)Nederlandse bronnen over de veertiende-eeuwse flagellanten.  Geïnteresseerden kunnen hem contacteren op het volgende adres:
jaberth@smcvt.edu.