Verdediging Imke De Gier 12/12/2013

Op donderdag 12 december verdedigt Imke de Gier (Ruusbroecgenootschap, Universiteit Antwerpen) haar proefschrift, “ ‘Ce livre monstrera a tous vraye lumiere de verité’. Marguerite Porete’s Le Mirouer des simples ames as a mystagogic text.”
De middeleeuwse mystica en schrijfster Marguerite Porete werd op 1 juni 1310 in Parijs als ketter verbrand. Deze studie concentreert zich niet op de dramatische omstandigheden van haar dood, maar op de tekst die tot de veroordeling aanleiding gaf. Le Mirouer wordt vanuit drie invalshoeken benaderd: het gebruik en de connotaties van het woord ‘livre’; de performatieve vormen van taalgebruik; de inzet van de personificatie. Het onderzoek maakt duidelijk hoe de Mirouer kan hebben gewerkt als mystagogisch (mystiek-pedagogisch) instrument dat de tekstontvanger de mystieke staat van ‘vernieting’ hielp te bereiken.
Promotor: Veerle Fraeters.
Tijd en Plaats: 12 december 2013, 15u., Willem Elsschotzaal, Universiteit Antwerpen (Stadscampus)