Vacaturebericht voor twee doctorandi (Jan Dumolyn)

Jan Dumolyn, Vakgroep Geschiedenis UGent (Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies) is op zoek naar twee doctorandi (Phd-studenten).

Kandidaten kunnen solliciteren tot 1 mei 2019. Ook veelbelovende master-studenten die op dat moment hun diploma nog niet behaald hebben, komen in aanmerking.

De geselecteerden zullen vanaf 1 augustus of desgewenst later in dienst kunnen treden van de UGent. Het betreft een voltijdse aanstelling van 2 maal 2 jaar als doctoraatsbursaal. Als personeelslid van de UGent kan u rekenen op een aantal voordelen, zoals 38 dagen vakantieverlof, fietsvergoeding, terugbetaling van uw abonnement op openbaar voor vervoer voor woon-werkverkeer, ecocheques en een ruim opleidings- en vormingsaanbod

  1. Een positie van doctoraatsbursaal gefinancierd door een GOA-project (geconcerteerde onderzoeksactie, toegekend door het Bijzonder Onderzoeksfonds van de UGent) High Tide – Low Tide. Bruges’ late-medieval harbour system as a maritime cultural landscape (promotoren Wim De Clercq, archeologie, Stephen Louweye, geologie en Jan Dumolyn).

U onderzoekt het historisch luik in een interdisciplinair project met betrekking tot de vorming van het commerciële landschap in het middeleeuwse Zwin-landschap en de handelsmetropool Brugge. Uw onderzoek is specifiek gericht op de import van bulkgoederen in middeleeuws Vlaanderen, ten behoeve van de artisanale industrie en de voedselvoorziening van de stedelijke bevolking.

U hebt een goede kennis van paleografie, middeleeuwse archiefdocumenten, Middelnederlands, Middelfrans en Middeleeuws Latijn (het is zinloos te kandideren indien u niet vooraf over deze technische capaciteiten beschikt, of deze op zeer korte termijn kan bijspijkeren). Daarnaast beschikt u over de nodige onderzoekscapaciteiten, beheerst u het Engels uitstekend en hebt u een minstens passieve kennis van het hedendaags Frans en Duits.

U bent bereid periodes door te brengen in buitenlandse archieven en binnen een interdisciplinair team te functioneren.

  1. Een positie van doctoraatsbursaal gefinancierd door een project van het FWO-Vlaanderen Litigation strategies and the law of commerce in later medieval Bruges (Co-promotor Dave De ruysscher, VUB) Het betreft een dubbeldoctoraat aan de UGent (de hoofdinstelling waar u het meest tijd zal doorbrengen) en de VUB.

U onderzoekt het laatmiddeleeuwse handelsrecht in Brugge. U zal zich bekwamen in de zowel bronnen van de stedelijke als van de vorstelijke rechtspraak. U ontwikkelt zich tegelijk als economisch historicus/a (onder begeleiding van Jan Dumolyn) en rechtshistoricus/a (onder begeleiding van Dave De ruysscher en Dirk Heirbaut).

U hebt een goede kennis van paleografie, middeleeuwse archiefdocumenten, Middelnederlands, Middelfrans en Middeleeuws Latijn (het is zinloos te kandideren indien u niet vooraf over deze technische capaciteiten beschikt, of deze op zeer korte termijn kan bijspijkeren). Daarnaast beschikt u over de nodige onderzoekscapaciteiten, beheerst u het Engels uitstekend en hebt u een minstens passieve kennis van het hedendaags Frans en Duits. Kennis van instellingen- en/of rechtsgeschiedenis is een plus.

U bent bereid periodes door te brengen in buitenlandse archieven en binnen een interdisciplinair team te functioneren.

Voor beide functies kan u een gemotiveerde sollicitatiebrief, een curriculum vitae en andere relevant materiaal zoals kopies van puntenlijsten en diploma’s opsturen naar jan.dumolyn@ugent.be