Jaarboek De Fonteine: “Menich Constich Gheest”

Zopas verscheen, onder de redactie van Jeroen Vandommele en Ruud Ryckaert, een nieuw Jaarboek van De Fonteine. Het thema-jaarboek is getiteld Menich Constich Gheest. Het Antwerpse landjuweel van 1561 anders bekeken. Het bevat de volgende bijdragen:

  • Het Antwerpse landjuweel van 1561, anders bekeken – Ter inleiding, door Jeroen Vandommele & Ruud Ryckaert
  • Monumentalizering van een festival. Het Antwerpse landjuweel van 1561 als historische gebeurtenis, door Arjan van Dixhoorn
  • ‘Socrates in Convivio Platonis schrijft’. Platoonse motieven in het zinnespel van de Diestse kamer De Christusogen op het Antwerpse landjuweel, door Ruben Buys
  • To See Yourself Within It: Pieter Bruegel’s Festival of Fools, door Todd M. Richardson
  •  ‘Verbeyt den Tijt’ en de bijdragen van De Olijftak aan het Antwerpse landjuweel (1561), door Dirk Coigneau

Voor afnemers in België kost dit Jaarboek 32 euro, voor afnemers buiten België 38 euro. De portkosten zijn inclusief. U kunt uw bestelling richten aan:

De Fonteine

t.a.v. R. Ryckaert

Gentstraat 236 Bus 101

B-9041 Oostakker

e-mail: ruud.ryckaert@ugent.be

Lezing & Call for papers: doctoral seminar “The Trouble with Custom” (Leuven, 2-3/10)

In het kader van de presentatie van hun nieuwe boekenreeks, organiseert LECTIO een lezing en doctoral seminar rond het thema “The Trouble with Custom”. Op 2 oktober 2014 geeft professor Emily Kadens om 17h een lezing getiteld “The Intellectual History of Custom”. Deze is toegankelijk voor iedereen. Op 3 oktober volgt er een seminar voor doctorandi en post-docs rond hetzelfde thema. Deelnemers krijgen de kans om hun onderzoeksproject voor te stellen en te bediscussiëren met professor Kadens en de andere deelnemers. Kandidaten voor de seminar moeten appliceren voor 25 augustus 2014. Alle informatie kan worden nagelezen in de call for papers.

Oproep “Prijs Geschiedenis en Volkskunde” provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen zoekt uniek historisch onderzoek voor haar Prijs Geschiedenis en Volkskunde. Het moet gaan om origineel onderzoek, gepubliceerd in de laatste vijf jaar, over een onderwerp dat de geschiedenis en volkskunde van het Hertogdom Brabant en de Nederlanden op een unieke manier in de kijker zet. Aan de Prijs hangt een geldsom vast van 2500 euro. Kandideren moet voor 15 augustus 2014. De voorwaarden en alle praktische info zijn terug te vinden in het reglement en op de website van de provincie Antwerpen.
http://www.provincieantwerpen.be