Old Books and New Technologies: Medieval Books and the Digital Humanities in the Low Countries – KBR Brussel – 29 en 30 oktober 2020

Op 29 en 30 oktober 2020 organiseert de KBR samen met Campus Condorcet (Parijs), de Nationale Bibliotheek van Luxemburg, de KB nationale bibliotheek van Nederland, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de universiteiten van Gent, Leuven, Luik, Bergen en Namen een internationale conferentie in verband met middeleeuwse boeken en digital humanities in de Lage Landen.

De call for papers en meer informatie zijn op de volgende website terug te vinden: https://www.kbr.be/en/agenda/old-books-and-new-technologies-conference/.

Symposium ‘Vrouwen in de middeleeuwen’ – Zutphen – 12 juni

Jaarlijks organiseert de stad Zutphen een ‘Middeleeuwen symposium’, ditmaal op 12 juni met als thema ‘Vrouwen in de middeleeuwen’. Johan Oosterman en Hans Busio hebben een programma samengesteld dat zowel persoonlijke devotie als de publieke ambitie van vrouwen in de late middeleeuwen een forum geeft.

Het programma en praktische info is te vinden op https://middeleeuwen-symposium.nl/symposium/.

The Medieval Seminar – 13 februari – KU Leuven

Op 13 februari organiseert de onderzoeksgroep middeleeuwen aan de KU Leuven ‘The Medieval Seminar’. De uitnodiging kan u hieronder vinden.

Dear all,

You are kindly invited to a meeting of The Medieval Seminar at KU Leuven on Thursday 13th of February, where Pablo Gonzalez Martin (University of Oxford) will be giving a paper entitled, ‘Cultures of Political Participation in Late Medieval Towns: Burgos, Tournai, and the European context‘. The Medieval Seminar is organised and supported by the Medieval History Research Unit at KU Leuven and is designed as a forum for a discussion of the Middle Ages across the disciplines, and a place for its guest speakers to present any new research.

We will meet on Thursday 13th of February at 11am in the Leuven Faculty of Arts (LETT 05.15). The seminar will be around 1 ½ hours long, beginning with a paper of 45-50 min followed by questions. If you are interested in joining us for lunch afterwards, please email anna.boelesrowland@kuleuven.be by Monday 10th of February.

With best wishes,

Dr. Anna Boeles Rowland

Doctor Assistant, Master of History
History Department
Blijde-Inkomststraat 21, bus 3307 (LETT 05.39)
3000 Leuven

Find out more about our new English Master of History at https://www.arts.kuleuven.be/ma_history

http://stijl.kuleuven.be/mail/2013-kuleuven-rgb.png

Uitnodiging boekpresentatie Wim Blockmans – donderdag 30 januari

Met veel genoegen nodigt Uitgeverij Prometheus – in samenwerking met de Stichting ProDemos en het Montesquieu Instituut – u uit voor de presentatie van Medezeggenschap van Wim Blockmans. De presentatie vindt plaats op donderdag 30 januari om 17.00 uur ten huize van de Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag. 

Over het boek:

Nooit eerder in de Europese geschiedenis bereikten zovelen een zo hoge levensstandaard en levensverwachting, een zo hoog opleidingsniveau, zo veel vrijheid en toegang tot zo veel informatie en communicatiemogelijkheden als nu. Toch woedt er een debat over de ‘crisis van de democratie’ en heerst er onbehagen over het politieke immobilisme.
Acht eeuwen lang is in Europa gevochten voor politieke medezeggenschap. De democratische rechtsstaat is hier pas in de loop van de twintigste eeuw formeel gerealiseerd, maar zeker nog niet overal ingeburgerd en in veel opzichten alweer uitgehold. Politieke participatie is sinds 1200 onder impuls van emancipatiebewegingen in golven verruimd en telkens opnieuw onderdrukt. Steeds trachten gevestigde elites, ook de nieuwe, zich met alle middelen vast te klampen aan hun posities.
Dit boek bekijkt de geschiedenis van Europese staten vanuit de opeenvolgende emancipatiebewegingen en onderzoekt waarom ze telkens weer vastliepen, van Portugal tot Rusland en van Ierland tot Sicilië. Gezocht wordt naar verklaringen van deze evoluties, maar ook naar indicaties van continuïteit naar het heden toe. Dat helpt om de huidige malaise te begrijpen.

Programma:

Mendeltje van Keulen – Inleiding en zij zal de discussie in goede banen leiden.

Mendeltje van Keulen promoveerde in 2006 aan de Universiteit Twente op het boek Going Europe or going Dutch: how the Dutch government shapes European Union policy. Sinds 2018 is zij lector (praktijkprofessor) Changing role of Europe aan de Haagse Hogeschool en associé bij adviesbureau Berenschot in Brussel. Als voormalig parlementsgriffier EU zaken, senior onderzoeker en adviseur bij onder meer Instituut Clingendael, de WRR en diverse ministeries geldt zij als expert op het gebied van (de organisatie van) Europabeleid.

Korte presentaties

Wim Blockmans – ‘Democratie is een werkwoord’
Acht eeuwen lang is in Europa gevochten voor politieke medezeggenschap. Dit boek bekijkt de geschiedenis van Europese staten vanuit de opeenvolgende emancipatiebewegingen en onderzoekt waarom ze telkens weer vastliepen, van Portugal tot Rusland en van Ierland tot Sicilië. Gezocht wordt naar verklaringen van deze evoluties, maar ook naar indicaties van continuïteit naar het heden toe. Dat helpt om de huidige malaise te begrijpen.

Wim Blockmans is emeritus hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In zijn onderzoek richtte hij zich herhaaldelijk op vormen van volksvertegenwoordiging, ook de hedendaagse. Van hem verscheen eerder bij Prometheus Metropolen aan de Noordzee en Eeuwen des onderscheids (met Peter Hoppenbrouwers).

Rinus van Schendelen – De ontwikkeling van de Europese democratie
De EU-democratie ontwikkelt zich, à la de nationale, via conflict en strijd, is levende geschiedenis. Menige lidstaat presenteert zichzelf graag als voorbeeld voor de andere, maar geen enkele is in de ogen van de andere én blijkens onderzoeksgegevens perfect. 

Rinus van Schendelen is emeritus hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en adviseur bij Bureau Brussel. In 2017 publiceerde hij Beïnvloeding in Nederland en Europa. Achter de schermen van belangengroepen.

Marjolein ’t Hart – Politieke participatie als uitzondering in de wereldgeschiedenis

Marjolein ’t Hart is onderzoeksleider aan het Huygens Instituut van de KNAW en bijzonder hoogleraar aan de VU. In 2014 publiceerde zij The Dutch Wars of Independence. Warfare and Commerce in the Netherlands 1570-1680, zij is mede-redacteur van De wereld en Nederland. Een sociale en economische geschiedenis van de laatste duizend jaar (2011) en van de Wereldgeschiedenis van Nederland (2018).

Walter Pauli – De rol van de media in de politieke emancipatie

Walter Pauli studeerde geschiedenis aan de KULeuven, was politiek redacteur bij De Morgen en is dat sinds 2011 bij Knack.

Debat onder leiding van Mendeltje van Keulen

Aansluitend op het programma volgt een receptie (tot 19.00 uur).

Datum: Donderdag 30 januari
Locatie: de Haagse Hogeschool (achterzijde station Holland Spoor).
Plaats: Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag
Inloop vanaf: 16.30 uur
Aanvang programma: 17.00 uur

RSVP naar publiciteit@pbo.nl o.v.v. Boekpresentatie Wim Blockmans.

Mai Spijkers

Twee vacatures voor doctorandi binnen het project LORD (Lordship and State Formation in the County of Flanders, 15th – 18th C.)

Binnen het project LORD (Lordship and State Formation in the County of Flanders, 15th – 18th C.) zijn er twee vacatures voor doctorandi. LORD is een vierjarig onderzoeksproject van het BRAIN-be 2.0-programma van de POD Wetenschapsbeleid (zie http://www.arch.be/index.php?l=nl&m=lopend-onderzoek&r=onderzoeksprojecten&pr=lord-lordship-and-state-formation-in-the-county-of-flanders-15th-18th-century).

LORD ambieert een vernieuwende bijdrage te leveren tot het debat over staatsvorming tijdens de late middeleeuwen en vroegmoderne periode in de Zuidelijke Nederlanden. In het project staat de interactie tussen heerlijkheden en de centrale overheid centraal. De doctorandi leveren een bijdrage tot dit project door diepte-onderzoek uit te voeren naar de lange-termijnevolutie en impact van heerlijke structuren. De partners in dit onderzoek zijn het Algemeen Rijksarchief (Dr. Joke Verfaillie, Rijksarchief te Gent) en de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent (Prof. dr. Frederik Buylaert en Prof. dr. Thijs Lambrecht) . Voor de uitvoering van dit onderzoeksproject is de Universiteit Gent momenteel op zoek naar twee doctorandi:

– PhD 1 reconstrueert op basis van bestaande databases en origineel bronnenonderzoek het aantal heerlijkheden in Vlaanderen vanaf de late 15de eeuw tot c. 1750. Je koppelt dit aan onderzoek naar de sociale achtergrond en politiek-bestuurlijke activiteiten van de eigenaars van heerlijkheden.

– PhD 2 is verantwoordelijk voor de studie van de financiële structuren van heerlijkheden in Vlaanderen tussen c. 1400 en 1800. Je maakt gebruik van rekeningen en juridische bronnen om de impact van heerlijke structuren te becijferen in relatie tot de fiscale eisen van de centrale overheid.

Meer informatie over de inhoud van beide doctoraatsprojecten kan je desgewenst bekomen via Frederik.Buylaert@ugent.be en Thys.Lambrecht@ugent.be

Wij bieden:

1. Een voltijdse doctoraatsbeurs voor een periode van vier jaar (2 x 2 jaar mits positieve evaluatie) met indiensttreding vanaf 01/04/2020.

2. Mogelijkheden tot deelname aan (inter)nationale wetenschappelijke bijeenkomsten.

3. Een ruim opleidings- en vormingsaanbod.

4. Een internationale doctoraatsopleiding van het NW Posthumus Institute.

5. Fietsvergoeding, terugbetaling van abonnement openbaar vervoer voor woon-werkverkeer, ecocheques.

Functieprofiel

1. Je bent houder van een diploma van Master in Geschiedenis met uitstekende studieresultaten.

2. Je hebt een uitgesproken interesse in wetenschappelijk onderzoek.

3. Je hebt een sterke motivatie tot het behalen van een Doctoraat in de Geschiedenis.

4. Ervaring met origineel bronnenmateriaal uit de late middeleeuwen en/of vroegmoderne periode strekt tot aanbeveling

5. Je kan zowel zelfstandig als in team werken, bent nauwkeurig en beschikt over een kritische geest.

6. Je beschikt over goede schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden, zowel in het Nederlands, het Frans als in het Engels.

7. Je hebt een uitstekende kennis van Microsoft Office (Word, Excel en Access).

Solliciteren

Solliciteer voor 17/02/2020 via email naar Frederik.Buylaert@ugent.be en Thys.Lambrecht@ugent.be met onderstaande documenten. Gelieve in de motivatiebrief duidelijk te vermelden voor welke positie(s) je interesse hebt (PhD1, PhD2 of beiden).

– Motivatiebrief

– Curriculum vitae

– Kopies van diploma’s en puntenlijsten

– PDF-versie van je Masterproef

Kandidaten worden ten laatste op 21/02/2020 op de hoogte gebracht van de uitslag van de eerste selectieronde. De interviews voor de tweede selectieronde zullen plaatsvinden op 28/02/2020.

Vacature: historicus – wetenschappelijk medewerker (Rijksarchief) voor het Brain-be 2.0-project. LORD (Lordship and State Formation in the County of Flanders, 15th – 18th C.)

CONTEXT

Het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën is een federale wetenschappelijke instelling die deel uitmaakt van de Federale Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid. De instelling bestaat uit het Algemeen Rijksarchief te Brussel, 18 vestigingen van het Rijksarchief verspreid over het hele land en het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) te Brussel.
Het Rijksarchief verwerft en bewaart (na selectie) archieven van minstens 30 jaar oud, afkomstig van onder meer van hoven en rechtbanken, openbare besturen en notarissen, alsook van de private sector en particulieren (bedrijven, politici, verenigingen en genootschappen, invloedrijke families, enz.).
De valorisatie van deze archieven is één van de hoofdopdrachten van de instelling. Het Rijksarchief stelt niet alleen in zijn 19 studiezalen, maar ook on line een uitgebreide onderzoeksomgeving ter beschikking van een ruim en gevarieerd publiek.

BESCHRIJVING VAN DE TE BEGEVEN FUNCTIE

LORD (Lordship and State Formation in the County of Flanders, 15th – 18th C.) is een vierjarig project van het BRAIN-be 2.0-programma van de federale overheid, meer specifiek van de POD Wetenschapsbeleid. Het Rijksarchief treedt op als coördinator. Onze partners zijn prof. dr. Frederik Buylaert en prof. dr. Thijs Lambrecht, beide verbonden aan de vakgroep Geschiedenis van Universiteit Gent. Deze partners recruteren in het kader van het LORD-project tevens 2 x een Bursaal geschiedenis (4 jaar voltijds).
Als wetenschappelijk personeelslid van het Rijksarchief te Gent word je ingeschakeld in dit LORD-project, meer bepaald voor de uitvoering van work package 3. Binnen je rol van postdoctoraal medewerker sta je tevens in voor de projectrapportering aan de POD Wetenschapsbeleid en zorg je mee voor begeleiding van de twee doctorandi die door de partners binnen het project worden aangeworven (work package 1 en 2). Een korte contextualisering, samengevat uit het projectvoorstel, luidt als volgt:

Proceeding from empirical research on the county of Flanders between c. 1470 and c. 1750, the LORD-project aims to (i) intervene in current debates on state formation in Europe and (ii) to develop heuristic tools for an extensive, but understudied set of archives that are of great importance for archivists, historians, and heritage specialists in Belgium.
Today, the nature and development of pre-modern states is once more the subject of a fierce debate that largely revolves around the ways in which the “center” and “periphery” of a given polity interacted. As recent research has challenged the deep-rooted assumption that governance saw a similar trend towards centralization as the ones observed with war and taxes, historians are increasingly interested with the impact of state formation on local society. This BRAIN-be 2.0-project tackles the current deadlock with a novel approach that focuses on a specific institution, namely the seigneurie, that is, villages in which public authority rested not directly with the princely administration, but with a private lord. Political historians of Ancien Regime Europe rely on the definition of Max Weber of the modern state as an institution with a monopoly on the legitimate use of force within a given territory: the development of central institutions is commonly imagined to be the process through which rulers gradually established monopolies of power. Yet, the persistence of seigneuries up to their abolishment in the French Revolution begs the question to what extent local authority was effectively centralized between the fifteenth and eighteenth centuries.
This project develops the first long-run analysis of the legal and fiscal interactions between central administrations and seigneurial administrations that covers the entire Ancien Regime. Building on a recent reconstruction of all seigneuries in the county of Flanders between ca. 1470 and ca. 1550, the project would first chart the evolution of the seigneurial landscape up to the mid-eighteenth-century and investigate the integration of these seigneuries in the princely administration (Work Package 1). This provides the basis for Work Package 2 and Work Package 3, which probe the extent to which the seigneurie was a stumbling block or a stepping stone for state administrations to levy taxes and to implement legislation on the village level. Each work package also develops a set of heuristic tools that will help future generations of researchers to mine the extensive, but understudied seigneurial records.
This proposal proceeds from a methodology that uses the vast archival records that survive for many seigneuries in the Belgian State Archives to put the political history of the Southern Low Countries on a new and improved footing. In doing so, the project will also tackle the persistent difficulties with the accessibility of seigneurial archives in Belgium.
The postdoctoral researcher is responsible for Work Package 3, which is dedicated to state formation and legislation. This work package largely revolves around the cross-checking of a corpus of seigneurial customs with the legislation issued by the Habsburg government as a measure of the overlaps between local and central legislation. The postdoctoral researcher is expected to work towards 1) a user guide to seigneurial customs and 2) an scholarly monograph or a set of peer-reviewed articles. The successful applicant is also expected to contribute to the science communication of the project.

PLAATS VAN TEWERKSTELLING

Rijksarchief te Gent, Bagattenstraat 43, 9000 Gent.
Hou rekening met regelmatige verplaatsingen naar – hoofdzakelijk – de naburige Campus Ufo (Universiteit Gent – vakgroep Geschiedenis, Sint-Pietersnieuwstraat 35, 9000 Gent) en met occasionele verplaatsingen (met openbaar vervoer) naar andere archiefdiensten.

PROFIEL

– Je bent houder van een diploma van doctor op proefschrift in de geschiedenis.
– Een goede kennis van instellingen, archiefvorming en documenttypes uit het Ancien Régime (15de – 18de eeuw) is een conditio sine qua non.
– Je beschikt over een gedegen paleografische kennis.
– Je hebt een uitstekende kennis van Microsoft Office (Word, Excel en Access).
– Goede, passieve kennis van het Frans en actieve kennis van het Engels is aanwezig.
– Je kan georganiseerd en zelfstandig werken.
– Je bent resultaatgericht en je houdt je aan de doelstellingen en termijnen die door de
coördinator en de partners zijn vooropgesteld.
– Een diploma archivistiek en/of aantoonbare ervaring in de archiefsector vormt een
pluspunt.

WERKVOORWAARDEN

Wij bieden:
– Een voltijds (38 uur per week) contract van bepaalde duur voor 2 jaar, eenmalig
verlengbaar met max. 2 jaar.
– Datum van indiensttreding: te bepalen (ten vroegste 1 april 2020, ten laatste 1
september 2020).
– Glijdend uurrooster.
– Mogelijkheid tot telewerk (max. 1 dag/week).
– Loonschaal SW10 (21.880,00 – 33.895,00 € niet-geïndexeerd brutoloon) OF SW11
(25.880,00 € – 41.351,00 € niet-geïndexeerd brutoloon). Om toegelaten te worden
tot de schaal van SW11, moet je minstens twee jaar wetenschappelijke ervaring
kunnen voorleggen of een andere professionele activiteit die relevant wordt geacht
voor deze functie.
Voordelen:
– Gratis openbaar vervoer voor het woon-werkverkeer en/of fietsvergoeding.
– Voordelige hospitalisatieverzekering.
– Mogelijkheid tot recuperatie van overuren.
– Minimum 26 vakantiedagen per jaar.
– Voordelen en interessante aanbiedingen via de Fedplus en Belspo – kaarten.
– Bijkomende voordelen, zie: www.fedplus.be

SELECTIEPROCEDURE

Om in aanmerking te komen dienen de kandidaten hun dossier (PDF) uiterlijk op 5 februari
2020 per email te hebben overgemaakt aan recruit@arch.be; in CC Joke.Verfaillie@arch.be
(met de referentie: NAAM_VOORNAAM_LORD). Het dossier moet worden ingediend in het
Nederlands en bevat minstens een motivatiebrief, een curriculum vitae met publicatielijst,
een kopie van het vereiste diploma en een digitale versie van het doctoraal proefschrift
geschiedenis (PDF).
De kandidaten die op basis van hun dossier werden geselecteerd, zullen worden uitgenodigd
voor een mondelinge proef. Deze bestaat uit een 30 minuten durend interview met de leden
van de jury op 14 februari 2020 in het Rijksarchief te Gent.
Ter voorbereiding zullen de uitgenodigde kandidaten de integrale tekst van het
projectvoorstel ontvangen. Op basis daarvan wordt een korte analytische reflectie verwacht,
waarin elke kandidaat toelicht hoe hij of zij het project zou aanpakken. Deze reflectie zal aan
bod komen tijdens het interview, samen met o.a. de inhoud van het cv en verschillende
deelaspecten van het project.
Om te slagen dient de kandidaat 12 op 20 punten te behalen. Het resultaat van de selectie
blijft één jaar geldig.

CONTACTEN

Voor bijkomende informatie over het project en de te begeven functie kan je contact
opnemen met Joke VERFAILLIE (Joke.Verfaillie@arch.be), coördinator, of Frederik BUYLAERT
(Frederik.Buylaert@UGent.be) en Thijs LAMBRECHT (Thys.Lambrecht@UGent.be), partners
van het LORD-project.
Voor bijkomende informatie over de selectieprocedure kan je contact opnemen met
Sébastien DUBOIS, operationeel directeur onderzoek (Sebastien.Dubois@arch.be).