Studiedag RMBLF “Renouveaux ecclésiastiques et mutations religieuses au Moyen Âge”, Anderlecht, 28 April 2017

Onze Waalse zusterorganisatie le Réseau des Médiévistes belges de Langue française (RMBLF) organiseert op vrijdag 28 april 2017 een studiedag met als onderwerp Renouveaux ecclésiastiques et mutations religieuses au Moyen Âge. Het evenement vindt plaats in het Erasmushuis in Anderlecht (Erasmushuis). Deelname is gratis, maar aanmelden is vereist via info.rmblf@gmail.com. 

Meer informatie over deze studiedag en het programma, vind je in dit document.

 

Vacature Post-doc Wereldgeschiedenis en Ecologische geschiedenis, Universiteit Gent

Aan de Universiteit Gent zoekt de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte een voltijds doctor assistent binnen de Vakgroep Geschiedenis. De kandidaat is houder van een diploma doctor in de geschiedenis, en verricht onderzoek in het gebied van de wereldgeschiedenis of ecologische geschiedenis. De aanstelling is voor een termijn van drie jaar en gaat in vanaf 1 oktober 2017. Solliciteren kan tot en met 2 mei 2017. Meer informatie kan je vinden deze website.

 

 

 

Ledendag VWM, graag aanmelden voor 14 april

Graag herinneren we jullie aan de tweejaarlijkse ledendag van de Vlaamse Werkgroep Mediëvistiek, op vrijdag 21 april 2017 in Leuven, met als thema “Publieksgerichte communicatie vanuit de Mediëvistiek”. Deelname aan deze interessante en relevante studiedag is gratis voor VWM-leden, maar aanmelden is verplicht voor 14 april bij pieterjan.deckers@vub.ac.be of lies.vervaet@ugent.be.

Meer informatie kan je in dit document vinden.

 

 

Lezingen ‘Strangers into Neighbours: Dealing with Diversity in Medieval Europen Cities’, Queen’s University Belfast, 17-20 mei 2017

Prof. dr. Miri Rubin, professor in middeleeuwse en vroegmoderne geschiedenis aan de University of London, geeft aan de Queen’s University Belfast de ‘Wiles Lectures’ met als titel: ‘Strangers into Neighbours: Dealing with Diversity in Medieval European Cities’. De vier lezingen vinden plaats op 17-20 mei 2017. Prof. dr. Marc Boone van de Universiteit Gent treedt op als discussant. Meer informatie kan je in dit document vinden.

Vacature Postdoc position Economic & Social history in ERC project “Coordinating for Life”, Utrecht

Aan de Universiteit van Utrecht zoekt men een postdoctorale onderzoeker (80%, eventueel aan te vullen met 20% onderwijsactiviteiten) binnen het ERC project “Coordinating for life. Success and failure of Western European societies in coping with rural hazards and disasters, 1300-1800”. Kandidaten hebben een doctoraat in de economische en/of sociale geschiedenis, ervaring met kwantitatief en kwalitatief onderzoek en methodes voor comparatieve geschiedenis. Solliciteren kan tot en met 23 april 2017. 

Meer informatie over de vacature kan je vinden op deze website.

Vacature Archivaris (100%), Bisdom Brugge

Het Bisdom Brugge zoekt een voltijdse archivaris (V/M) voor het beheer, de ontsluiting en de valorisatie van het bisschoppelijk archief en het archief en de handschriftencollectie van het Grootseminarie. Kandidaten zijn in het bezit van een masterdiploma geschiedenis of een masterdiploma humane wetenschappen, met affiniteit voor archiefbeheer en kerkgeschiedenis. Een master na master Archivistiek en hedendaags documentbeheer strekt tot aanbeveling. Kandidaten hebben kennis van het Latijn. Solliciteren kan tot en met 30 april 2017. 

Meer informatie over deze vacature kan je vinden op deze website.

 

Vacature PhDstudent ERC-project “Average – Transaction Costs and Risk Management during the First Globalization (Sixteenth-Eighteenth Centuries)”, University of Exeter – VUB

Binnen het ERC-project “Average-Transaction Costs and Risk Management during the First Globalization (Sixteenth-Eighteenth Centuries)” aan de University of Exeter en de Vrije Universiteit Brussel zoekt men een PhD student die zal werken over maritieme averij in Brugge en Antwerpen in de 15e en 16e eeuw. Kandidaten hebben aantoonbare interesse in sociale en economische geschiedenis van Europa en kennis van het Engels en het Nederlands. Solliciteren kan tot en met 1 mei 2017. 

Meer informatie over deze vacature is te vinden op deze website.

Petitie n.a.v. bedreiging academische vrijheid in Hongarije

Hongaarse academici vragen onze hulp en steun omdat geplande wetswijzigingen de academische vrijheid bedreigen:

Dear Friends, dear Colleagues, dear members of the International Commission for the History of Towns,

The Hungarian government has proposed amendments to the National Higher Education Law that would make it impossible for Central European University – and possibly other international institutions – to continue operations within the country.
These changes would endanger the academic freedom vital for CEU’s continued operation in Budapest and would strike a blow against the academic freedom that enables all universities to flourish.

I appeal here to you as friends and fellow academics to defend our institution and the independence of higher education institutions around the globe. If you are ready to help, please visit https://www.ceu.edu/category/istandwithceu to read about possible ways of supporting CEU and academic freedom in Hungary. Please also check out the petition at  https://www.change.org/p/hungarian-national-assembly-save-the-central-european-university .

Thank you in anticipation for your support!
Katalin

Katalin Szende
Associate professor, Head of Department
Department of Medieval Studies
Central European University
H-1051 Budapest, Nádor u. 9., Hungary
https://medievalstudies.ceu.edu/
http://mecern.eu/

Vacature PhDstudent ERC-project “Average – Transaction Costs and Risk Management during the First Globalization (Sixteenth-Eighteenth Centuries)”, University of Exeter – VUB

Binnen het ERC-project “Average-Transaction Costs and Risk Management during the First Globalization (Sixteenth-Eighteenth Centuries)” aan de University of Exeter en de Vrije Universiteit Brussel zoekt men een PhD student die zal werken over maritieme averij in Brugge en Antwerpen in de 15e en 16e eeuw. Kandidaten hebben aantoonbare interesse in sociale en economische geschiedenis van Europa en kennis van het Engels en het Nederlands. Solliciteren kan tot en met 1 mei 2017. 

Meer informatie over deze vacature is te vinden op deze website.

Call for Papers Landschapscontactdag, Wervik, 29 september 2017

Op 29 september 2017 vindt in Wervik de twaalfde Landschapscontactdag plaats. Het thema voor deze editie luidt “Grenzen in het Landschap”. De organisatie is op zoek naar bijdragen die ingaan op het ontstaan en de transformatie van grenzen in het landschap en over de betekenis ervan vroeger en nu. Abstract zijn welkom voor 1 juni 2017.

Meer informatie kan je in dit document vinden.