Monthly Archives: February 2016

Vacature culturele en/of politieke geschiedenis van de middeleeuwen, Universiteit Antwerpen

Het departement Geschiedenis van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen heeft een vacature voor zelfstandig academisch personeel in het domein van de culturele en/of politieke geschiedenis van de middeleeuwen. Solliciteren kan tot uiterlijk 24 maart 2016.

Meer informatie over deze vacature kan je hier vinden.

 

 

Vacature Docent Middeleeuwse Geschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen

De leerstoelgroep Middeleeuwse Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen zoekt ter versterking en completering van haar team een universitair docent voor 0,8 fte die gespecialiseerd is in sociaal-economische geschiedenis. De functie omvat 60% onderwijs en 40% onderzoek. Solliciteren gebeurt voor 1 maart 2016.

Meer informatie over deze vacature vind je hier.

Voorjaarslezingen en Summer School Ruusbroecgenootschap, Antwerpen, 2016

Het Ruusbroecgenootschap organiseert naar jaarlijkse traditie een reeks van vier Voorjaarslezingen. De lezingen gaan door in Antwerpen, telkens op vrijdag.

a.       Vrijdag 18 maart: Marleen Cré (Lausanne) – Devotionele compilaties in laat-middeleeuws Engeland: de lezende auteur en de schrijvende lezer

b.      Vrijdag 22 april: Kristien Suenens (Leuven) – De verering van het H. Sacrament: vrouwelijke devotie, ondernemerschap en macht in 19de-eeuwse kloosters

c.       Vrijdag 20 mei: Eva Vandemeulebroucke (Gent) – De autoriteit van een kok. Het auteursbewustzijn van de Groenendaalse lekenbroeder Jan van Leeuwen († 1378)

d.      Vrijdag 17 juni: Ad Poirters (Nijmegen) – In de geest van Windesheim: De renovatie van de liturgische handschriften van het klooster Soeterbeeck door rector Arnoldus Beckers (1772-1810)

Meer informatie over deze lezingen vind je via deze link.

Daarnaast organiseert het Ruusbroecgenootschap deze zomer (27 juni-1 juli 2016) een Summer School over het religieuze boek voor junior researchers (PhD en postdoc). Het thema dit jaar is: Religious Manuscripts, Handpress Books and Prints (15th–19th centuries). Collections, materials and methodologies. Naast docenten van het Ruusbroecgenootschap zullen ook Pierre Delsaerdt, Falk Eisermann, Erik Kwakkel, David McKitterick en Hubert Meeus lessen verzorgen.

Meer informatie vind je hier